ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κοινωνία

ΣτΕ υπέρ κατεδάφισης δύο διατηρητέων στην Πλάκα

ΣτΕ υπέρ κατεδάφισης δύο διατηρητέων στην Πλάκα

Το πράσινο φως για την κατεδάφιση δύο διατηρητέων κτιρίων στην Πλάκα έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα δύο κτίρια, τα μόνα που είχαν απομείνει στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο ήταν διατηρητέα αλλά αποχαρακτηρίστηκαν προκειμένου να συνεχίσει η ανασκαφική έρευνα. Κατά του αποχαρακτηρισμού είχε παρέμβει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) που υπερασπίστηκε τη σημασία της διατήρησης των κτιρίων τα οποία αποτελούν κομμάτια της ιστορίας της πόλης.

Τα δύο κτίρια βρίσκονται επί της οδού Αγίου Φιλίππου 14 και 20 και είχαν χαρακτηριστεί διατηρητέα το 1980. Τον αποχαρακτηρισμό ζήτησε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών που πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή, αποκαλύπτοντας τα κατάλοιπα της Ποικίλης Στοάς του 5ου αιώνα π.Χ., καταστήματα του 5ου π.Χ.- 5ου μ.Χ. αιώνα και άλλα αρχαία κατάλοιπα, μεταξύ των οποίων ο βωμός της Αφροδίτης Ουρανίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τον αποχαρακτηρισμό το 2013, αλλά προσέφυγαν ενάντια στην απόφαση οι ιδιοκτήτες του κτιρίου και η ΕΛΛΕΤ. Με την απόφαση (αρ. 48/2018) το Ε΄ Τμήμα έκρινε ότι συντρέχει εξαιρετικός λόγος να προταχθεί η προστασία των αρχαιοτήτων έναντι της προστασίας των διατηρητέων, όχι μόνο λόγω της σπουδαιότητας των αναμενομένων ευρημάτων, αλλά λόγω της μειωμένης σημασίας των δύο κτιρίων, δεδομένου ότι είναι τα μόνα που έχουν απομείνει στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο.

Related posts

Θα βλέπουμε το Σουβλάκι με τα κιάλια : Στα 4 ευρώ το τυλιχτό σουβλάκι και στα 3 ευρώ το καλαμάκι

Newsroom

«Μας δουλεύουν κανονικά»: Δ.Καιρίδης: «Η οικονομία μας είναι καλύτερη από της Γερμανίας αλλά δεν το λέμε για να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα»

Newsroom

Κόλαφος η επιστολή του Αμβρόσιου κατά Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου: «Εφάρμοσες τυφλά τις οδηγίες του Κ.Μητσοτάκη και κατέστρεψες την Εκκλησία»

Newsroom