Συγκρίνουμε κατώτατο μισθό και κόστος ζωής σε Ελλάδα και Αυστραλία
Πόση διαφορά έχει η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα σε Αθήνα και Μελβούρνη
ΜΕΤΑΞΥ των Ελλήνων που ζουν στην Αυστραλία και την Ελλάδα, η σύγκριση της ποιότητας ζωής και της οικονομικής κατάστασης είναι αναπόφευκτα ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης. Εξάλλου, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που περίπου μισό εκατομμύριο νέοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας μια καλύτερη σχέση εισοδήματος και κόστους ζωής στο εξωτερικό.
ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο στάθηκαν οι αντικρουόμενες απόψεις που ακούγονται και από τις δύο πλευρές, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι αβάσιμες και δεν έχουν και πολύ σχέση με την πραγματικότητα.
Στην Ελλάδα, κυριαρχεί η πεποίθηση ότι είναι εύκολο για κάποιον να πλουτίσει στο εξωτερικό, κάτι που ακούγεται κυρίως από όσους δεν έχουν προσωπική εμπειρία μετανάστευσης. Η εξιδανίκευση της ζωής στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την έλλειψη προοπτικής στην Ελλάδα, έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που η συντριπτική πλειοψηφία των νέων σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει για μια καλύτερη ζωή, χωρίς όμως να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν μέχρι να εγκατασταθούν στη νέα τους πατρίδα.
Από την άλλη πλευρά, στην Αυστραλία, πολλοί από τους ομογενείς υποστηρίζουν ότι οι νέοι στην Ελλάδα είναι καλομαθημένοι και τεμπέληδες που αρνούνται να εργαστούν σε θέσεις εκτός του αντικειμένου σπουδών τους και επομένως μένουν εκτός αγοράς εργασίας, ζουν με τους γονείς τους και αργούν πολύ να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι.
Αυτές οι απόψεις υιοθετούνται συνήθως από ομογενείς που λείπουν πολλά χρόνια από την Ελλάδα, και την επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ταυτόχρονα, αρκετοί από τους ηλικιωμένους ομογενείς, θεωρούν πως η ζωή τους στην Αυστραλία είναι πολύ δύσκολη, παραπονιούνται για την ακρίβεια και τις χαμηλές συντάξεις (που ουσιαστικά είναι το επίδομα απορίας του Centrelink).
Για να ρίξουμε λοιπόν λίγο φως στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ας συγκρίνουμε με στοιχεία την αγοραστική δύναμη Ελλήνων και Αυστραλών, λαμβάνοντας υπόψη τον κατώτατο μισθό αλλά και το κόστος ζωής σε δύο ενδεικτικές πόλεις – την Αθήνα και τη Μελβούρνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνοπτικά να αναφέρουμε πως το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι 205 δισεκατομμύρια δολάρια (usd) και της Αυστραλίας 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (usd) πράγμα που σημαίνει ότι τα μεγέθη των οικονομιών των δύο χωρών δεν είναι συγκρίσιμα. Συντριπτική η διαφορά και στο ποσοστό ανεργίας, το οποίο στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 20,1% (43,2 % στους νέους) ενώ στην Αυστραλία διαμορφώνεται στο 5,4% (11,6% στους νέους) – σύμφωνα με στοιχεία του tradingeconomics.com για τον Μάιο του 2018.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι ο λόγος που επιλέξαμε τον βασικό μισθό είναι ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας που προσφέρονται σε νέους εργαζόμενους στην Ελλάδα αφορούν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Αντίστοιχα, ένας μετανάστης στην Αυστραλία, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει να εργάζεται με τον κατώτατο μισθό, μιας και δεν θα έχει την απαιτούμενη εξοικείωση με το περιβάλλον ή τις απαραίτητες γνωριμίες.
Σύμφωνα λοιπόν με τη νομοθεσία, ο βασικός μισθός στην Αυστραλία είναι $18,93/ώρα ($3820/μήνα), ενώ στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα $5,30/ώρα ($1070/μήνα) προ φόρων, με τη σημερινή ισοτιμία. Η διαφορά είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή, με τον βασικό μισθό των Αυστραλών να είναι υπερτριπλάσιος του βασικού μισθού των Ελλήνων
Όσο για το μέσο κατά κεφαλήν μηνιαίο εισόδημα, αυτό είναι κατά 75% μεγαλύτερο στη Μελβούρνη ($4.487) σε σύγκριση με την Αθήνα ($1.119), ούτε και αυτό όμως είναι αρκετό για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα αν δεν εξετάσουμε και άλλους παράγοντες.
Σοβαρή επίπτωση στο εισόδημα των πολιτών έχει και η φορολογία η οποία διαφέρει σημαντικά μεταξύ των δύο χωρών, με του Έλληνες μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τα μνημόνια. Ενδεικτικό είναι πως στη Αυστραλία το αφορολόγητο όριο φτάνει τα $18.200/έτος ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί στα $8.900/έτος μέσα στο 2019.
ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας numbeo.com που μελετά το κόστος ζωής σε όλες τις πόλεις του κόσμου, μια τετραμελής οικογένεια στη Μελβούρνη χρειάζεται περίπου $6487/μήνα για να καλύψει όλες τις ανάγκες της, ενώ στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσό φτάνει τα $4264/μήνα. Αυτά τα ενδεικτικά ποσά, αφορούν μια οικογένεια με δύο παιδιά που νοικιάζει διαμέρισμα με τρία δωμάτια εκτός του κέντρου της πόλης, κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (χωρίς αυτοκίνητο), τρέφεται κανονικά, αγοράζει ρουχισμό σε λογικά πλαίσια, ένας από τους ενήλικες πηγαίνει στο γυμναστήριο, κανένα μέλος της δεν καπνίζει, όλα τα μέλη της πραγματοποιούν εξόδους μια φορά την εβδομάδα (σε εστιατόρια ή κινηματογράφους) και πηγαίνουν διακοπές μια φορά το χρόνο σε οικονομικά καταλύματα.
Παρόμοια στοιχεία για το κόστος ζωής παρουσιάζει και η ιστοσελίδα expatistan.com σύμφωνα με την οποία το κόστος ζωής στην Αθήνα είναι 32% μικρότερο από αυτό στη Μελβούρνη (38% μικρότερο σύμφωνα με την numbeo.com).
Εξετάζοντας το κόστος των αγαθών σε απόλυτους αριθμούς, θα δούμε πως η Αθήνα είναι ακριβότερη από τη Μελβούρνη όσον αφορά το γάλα (+45%), τα καύσιμα (+69%) και τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας (+70%). Αρκετά μεγάλη επιβάρυνση στις τιμές των προϊόντων, επιφέρει και ο ΦΠΑ που στην Ελλάδα αγγίζει το 24%, ενώ ο αντίστοιχος GST της Αυστραλίας είναι 10%.
Αντίθετα, στη Μελβούρνη, σημαντικά ακριβότερα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (+51%), το ψωμί (+55%), το μηνιαίο πάσο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς (+210%), το ενοίκιο (239%), η αγορά σπιτιού (από +185% μέχρι +275%) και τα τσιγάρα (+313%).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καταλήγουμε πως η αγοραστική δύναμη ενός μέσου κατοίκου της Μελβούρνης είναι ίση με δυόμιση φορές την αγοραστική δύναμη ενός μέσου κατοίκου της Αθήνας.
Έχοντας ζήσει με τον βασικό μισθό και στις δύο χώρες, μπορώ να επιβεβαιώσω πως στην Αυστραλία, ένας νέος μπορεί να είναι οικονομικά ανεξάρτητος με τον βασικό μισθό, καλύπτοντας το κόστος του ενοικίου, των λογαριασμών και όλων των προσωπικών του εξόδων, παρόλο που η ζωή που θα κάνει θεωρείται αρκετά λιτή για τα δεδομένα των Αυστραλών. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα τους σε σύγκριση με τους Έλληνες, οι Αυστραλοί δικαίως διεκδικούν περεταίρω αυξήσεις στα κατώτατα ωρομίσθια και τα επιδόματα της πρόνοιας, τα οποία είναι χαμηλά σε σχέση με το κόστος ζωής.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, είναι σχεδόν ακατόρθωτο για κάποιον να ζήσει με αξιοπρέπεια με το βασικό μισθό. Ενδεικτικό της κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι σήμερα, είναι ότι το αντίστοιχο του ελληνικού βασικού μισθού στην Αυστραλία λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ισοτιμία αλλά και τις αντιστοιχίες στις τιμές των προϊόντων, θα ήταν $1.720/ μήνα – χωρίς να υπολογίσουμε τις κρατήσεις.
Όπως φαίνεται, ο μόνος λόγος που οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα και οι περίπου 1 εκατομμύριο άνεργοι συνεχίζουν να τα βγάζουν πέρα στην Ελλάδα, είναι η οικονομική στήριξη των συγγενών, η αναγκαία φιλοξενία στα σπίτια των γονιών και τα πακέτα με ελιές, λάδι, φρούτα και λαχανικά από το χωριό τους.
πηγή neoskosmos.com