Συκωτάκια μοσχαρίσια με καραμελωμένα κρεμμύδια
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι, κομμένο σε κύβους
500 ml ξινόγαλο
3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε κάθετες φέτες
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
1 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ρύζι, για το σερβίρισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Πλένουμε και στραγγίζουμε το συκώτι πολύ καλά.
2Έπειτα, μεταφέρουμε το συκώτι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ξινόγαλο, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
3Στη συνέχεια, σουρώνουμε το συκώτι και το αφήνουμε στην άκρη, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά του.
4Κατόπιν, πασπαλίζουμε τα συκωτάκια με ελαιόλαδο, πάπρικα, ρίγανη, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης.
5Ύστερα, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα τα συκωτάκια, λίγο ελαιόλαδο αν δούμε πως είναι στεγνά και τα σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και να ψηθούν.
6Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα συκωτάκια από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
7Αμέσως μετά, στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, λίγο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα καραμελώνουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
8Τέλος, αδειάζουμε στο τηγάνι τα συκωτάκια, το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε ζεστά τα συκωτάκια μαζί με ρύζι.
tip: Αφήνουμε το συκώτι στο γάλα για να αποβάλει την άσχημη μυρωδιά του και να γίνει πιο μαλακό. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το φρέσκο κρεμμυδάκι, και σερβίρουμε με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και φέτες λεμονιού.