ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Καρδίτσα καθώς προχώρησαν στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού

Έκλεισαν την Εθνική Οδό οι αγρότες στην Καρδίτσα – Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

 

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησαν, νωρίτερα, με επιστολή τους, αγρότες από τα χωριά της Κάρλας – Την Τρίτη έχει προγραμματισθεί συνάντηση των εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα προκειμένου να αποφασισθεί αν και πώς θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις

 

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Καρδίτσα καθώς προχώρησαν στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού.

Για εμπαιγμό της κυβέρνησης μίλησε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας, και τόνισε ότι γίνεται κλιμάκωση του αγώνα.

«Δυναμώνουμε τα μπλόκα, καλούμε την κυβέρνηση να δωσει λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας» τόνισε και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε, μεταξύ άλλων: «θα φτάσουμε και στην Αθηνα. Θα συντονίσουμε την κλιμακωση του αγώνα».

«Περιμένουμε λύσεις και κλιμακώνουμε τον αγώνα», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Την αποχώρησή τους από το μπλόκο Πλατυκάμπου γνωστοποίησαν νωρίτερα οι αγρότες «Επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων», μέσα από ανακοίνωση και επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, ένα 24ωρο αφότου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, μίλησε για το νέο ραντεβού για τις καταστροφές από τον Daniel για το οποίο δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.

«Καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες» τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές.

«Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματα μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων» επισημαίνεται σε άλλο σημείο.

Η κρίσιμη πανελλαδική συνέδριαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα θα γίνει αύριο το μεσημέρι στη Νίκαια μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με την 15μελη επιτροπή των αγροτών με το κλίμα να είναι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι αγρότες από τη Μακεδονία θα συνεδριάσουν χωριστά την ίδια ώρα πιθανότατα στα Κουφάλια.

Οι προηγούμενες κινητοποοιήσεις 

Στις 12:30 οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων ενώ το ίδο προγραμματίζουν να κάνουν στις 5:30 το απόγευμα στον Ε65 στην Καρδίτσα.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Ανθήλης στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι. Λίγο μετά τη 1:00 αγρότες του μπλόκου ανέβηκαν στην εθνική οδό και η κίνηση γίνονταν από παρακαμπτήριες οδούς με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Ανάλογη κίνηση θα πραγματοποιήσουν στις 4:00 και οι αγρότες του μπλόκου στη Σκάλα Αταλάντης.

Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα

Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».

Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.

Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.

Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.

Το πακέτο της κυβέρνησης

Ένα ουσιαστικό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης με τους αγρότες και εν γενεί τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι έγινε στον απόηχο του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους 15 αγροτικών μπλόκων χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, πηγές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το μέτωπο των αγροτών επιβεβαιώνουν ότι κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι και ότι η συζήτηση που έγινε ήταν ουσιαστική. Η κυβέρνηση επεχείρησε μια ρελάνς, με μια γενναία ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα σε βάθος χρόνου, αλλά και με μια συνολική παρέμβαση για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και πλέον η μπάλα περνά στα αγροτικά μπλόκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης άκουσε και τους 15 εκπροσώπους, ενώ στη συνέχεια άφησε τους παριστάμενους υπουργούς (Λευτέρης Αυγενάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος κ.α) να επεξηγήσουν τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται. Αυτό που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έκανε διαφορά είναι η ρύθμιση για το ρεύμα, η οποία συμφωνήθηκε με τη ΔΕΗ εντός του Σαββατοκύριακου. Πρακτικά, για τα επόμενα δύο χρόνια η τιμή της κιλοβατώρας «κλειδώνει» κάτω από τα 10 λεπτά για τους συνεπείς και τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ αυτοί που έχουν οφειλές θα έχουν μια τιμή στα 11 λεπτά, κάτω από τις τιμές αγοράς. Και για τα 8 χρόνια μετά τα πρώτα 2, θα υπάρξει νέα συμφωνία με τους παρόχους, με το 1/3 της τιμής να «κλειδώνει» στα 9 λεπτά/κιλοβατώρα.

Στο παιχνίδι θα μπουν άμεσα και βουλευτές της ΝΔ στην περιφέρεια, οι οποίοι θα επιχειρηματολογήσουν για το γεγονός ότι η μείωση στο αγροτικό ρεύμα ανέρχεται στην περιοχή του 40%, κάτι που συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, ιδίως ως προς τους συνεπείς παραγωγούς.

Το άλλο «κλειδί» για την προοπτική αποκλιμάκωσης είναι η διπλή παρέμβαση για τον ΕΦΚ. Πρακτικά, η κυβέρνηση ως το τέλος Μαρτίου θα πληρώσει τον μισό ΕΦΚ ύψους 40 εκ.ευρώ και ο υπόλοιπος θα εξοφληθεί στο τέλος του έτους, με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών. Όσο για το 2025, η επιστροφή του ΕΦΚ βαίνει προς μονιμοποίηση, αν και τη σχετική φόρμουλα θα συνδιαμορφώσουν οι αγρότες με τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κυβέρνηση μελετά έναν νέο τρόπο πληρωμής, με βάση τα τιμολόγια των παραγωγών, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες ακόμα δεν είναι σαφείς.

Η εκτίμηση στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, πάντως, είναι ότι η συζήτηση πήγε καλά και οι αγρότες έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα τους. Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά της περιθώρια, με την ακόμα πιο γενναία του αναμενομένου εμπροσθοβαρή καταβολή του ΕΦΚ στο τέλος Μαρτίου, ενώ στην περίπτωση του ρεύματος αναζητήθηκαν δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις. Συνεπώς, άλλες παροχές δεν προβλέπονται, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη είναι αντιμέτωπα και με τον «ηθικό κίνδυνο» άλλες κοινωνικές ομάδες να αντιδράσουν ως «αδικημένες».

Related posts

ΑΙΓΑΙΟ SOS- Aπό 15 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON.

Newsroom

‘’Δεν έχω πού να πάω…”

Newsroom

Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές σε κινητά, σταθερά και Ίντερνετ