O Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης μιλάει, πρώτη φορά στο greekaffair.gr και στον δημοσιογράφο Κυριάκο Τσικορδάνο σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
“Σκηνοθέτης είναι αυτός που διαχειρίζεται καλά όλες τις αισθήσεις του”.
Μίλησε μου λίγο για τα παιδικά σου χρόνια. Πώς ήταν; Τι αναμνήσεις έχεις κρατήσει στο μυαλό σου;
Ως παιδί, ήμουν πραγματικός νομάς, καθώς έζησα ανάμεσα σε Καστοριά-Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Ορεστιάδα λόγω της εργασίας του πατέρα μου. Βέβαια, τα καθοριστικά χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στην Καστοριά. Θυμάμαι το ατελείωτο παιχνίδι στους δρόμους και τις αλάνες μέχρι αργά το βράδυ. Είναι ωραίο πράγμα η ανεμελιά της επαρχιακής πόλης. Δημιουργεί άλλες συνισταμένες στα παιδιά. Στην Αθήνα μετακόμισα, όντας έφηβος πια, και εδώ, δημιούργησα φιλίες, που με συντροφεύουν ακόμα και σήμερα. Νιώθω ευγνώμων για αυτούς τους φίλους μου! Είναι αληθινός θησαυρός.
Με το θέατρο και την υποκριτική πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι; Σου άρεσε από παιδί;
Το θέατρο αποτελεί μεγάλη μου αγάπη. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο νιώθω οικεία. Δεν μπορώ να πω ότι είχα την ίδια οικειότητα από παιδί. Εξάλλου και οι συνθήκες ζωής μου δεν το επέτρεπαν, αλλά μεγαλώνοντας ήρθα σε επαφή μαζί του και τον εξερεύνησα. Μετά, ήρθαν τα μαθήματα υποκριτικής και σκηνικής παρουσίας. Ο άνθρωπος, ο οποίος βοήθησε σε αυτό, είναι η κυρία Γωγώ Μπρέμπου και την ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’αυτό.
Μικρός τι ταινίες σου άρεσαν να παρακολουθείς στην τηλεόραση ή στο σινεμά;
Από μικρός έβλεπα τα πάντα. Δεν είχα κάποια συγκεκριμένη επιλογή σε ταινίες. Από κινούμενα σχέδια έως κομεντί, περιπέτειες και ρομάντζα. Δε θα ξεχάσω όμως την πρώτη ταινία που είδα στον κινηματογράφο. “The Royals Tenenbaum-Οικογένεια Τενενμπάουμ”. Δεν κατάλαβα και πολλά τότε, αλλά θυμάμαι έντονα τις ενδυματολογικές επιλογές των πρωταγωνιστών.
Ποια είναι η σχέση σου με την τέχνη και τον πολιτισμό;
Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι οι άνθρωποι. Ως άνθρωπος λοιπόν, θα έλεγα πως είμαι μέρος της τέχνης και του πολιτισμού.
Η επιθυμία να γίνεις σκηνοθέτης πώς γεννήθηκε μέσα σου;
Δεν δέχομαι τον τίτλο του σκηνοθέτη, θα πω ότι γεννήθηκε μέσα μου η επιθυμία της δημιουργικότητας και την συγκεκριμένη στιγμή βρήκε δίοδο μέσα από την σκηνοθεσία.
Γιατί σκηνοθέτης και όχι ηθοποιός;
Έχω περάσει και από τους δύο ρόλους. Είναι μια διαδικασία προσωπικής εξέλιξης. Μέσα από αυτό εξυπηρετώ κάθε στιγμή βαθύτερες ανάγκες. Αυτή τη φορά ήθελα να εκθέσω μια ιδέα μέσα από μια διαδικασία. Να βρω τους ηθοποιούς μου, να συζητήσω, να ακούσω και τελικά να στήσω κάτι από το μηδέν.
Πώς μπορεί ένας σκηνοθέτης να μπει στο πετσί ενός ρόλου όπως o ηθοποιός και μετά να τον σκηνοθετήσει αν δεν έχει περάσει και από το χώρο της υποκριτικής;
Σκηνοθέτης είναι αυτός που διαχειρίζεται καλά όλες τις αισθήσεις του. Ξέρει να ακούει τους ηθοποιούς, να βλέπει όσα συμβαίνουν στη σκηνή, να εντοπίζει τη μυρωδιά των ηρώων ενός έργου, τη γεύση που αφήνουν οι συμπεριφορές αυτών στο κοινό και τέλος ως άξιος μάστορας να πλάθει όλα αυτά δίνοντάς τους θεατρική μορφή. Επομένως, κατά μία έννοια, όλοι είμαστε εν δυνάμει σκηνοθέτες.
Αυτό το καιρό ανεβάζεις το έργο “ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ” μαζί με την θεατρική ομάδα synthesis. Μίλησε μας λίγο για το πώς πρόεκυψε η ιδέα να ανεβάσεις την παράσταση αυτή.
Η ιδέα για την παράσταση αυτή προέκυψε μέσα από το δικό μου ταξίδι αυτογνωσίας. Ψάχνοντας να βρω ποιος είμαι συνάντησα τον οιδιπόδειο μύθο, ο οποίος πάντα μου προκαλούσε ένα δέος, και από εκεί ξεπήδησε αυτή η ιδέα. Είναι μια προσωπική νίκη αυτή η παράσταση ανεξάρτητα με το αποτέλεσμά της.
Ποια είναι τα μηνύματα που θέλεις να περάσεις στο κοινό που θα έρθει να παρακολουθήσει την παράσταση οι “Απόγονοι του Οιδίποδα“;
Ουσιαστικά η παράσταση είναι μια υπενθύμιση, μια προειδοποίηση σχετικά με την πορεία που οφείλει να ακολουθήσει κάθε άνθρωπος. Όλοι μας “κληρονομούμε” από τους γονείς ένα συγκεκριμένο αξιακό σύστημα και καλούμαστε να ξεκαθαρίσουμε τι μας κάνει και τι όχι. Δυστυχώς, αυτό, όσο κι αν ακούγεται αυτονόητο, δε γίνεται και έτσι καταλήγουμε φερέφωνα ιδεών και πεποιθήσεων, που μόνο δικές μας δεν είναι. Οι “Απόγονοι του Οιδίποδα” είναι μια καλή ευκαιρία να αναλογιστεί ο θεατής αν έχει δημιουργήσει το δικό του πλαίσιο ζωής.
Ποιος είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει τις παραστάσεις και ποιες μέρες θα πραγματοποιούνται;
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του φεστιβάλ Off Off Athens που διοργανώνει το Θέατρο Επί Κολωνώ την Κυριακή 18 Ιουνίου και την Δευτέρα 19 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που δίνει τη δυνατότητα σε νέες θεατρικές ομάδες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
Η θεατρική ομάδα synthesis από ποια άτομα αποτελείται και πότε δημιουργήθηκε;
Η θεατρική ομάδα synthesis δημιουργήθηκε τον χειμώνα και είναι μια σύνθεση ατόμων, ένα μωσαϊκό προσωπικοτήτων.Αποτελείται από τους ηθοποιούς Ντόρις Θεοδωρίδη, Αντιγόνη Μαυραγάνη και Σωκράτη Ρωμανίδη, από τη βοηθό μου (σε πολλά επίπεδα) Κέλλυ Μίχου, την κινησιολόγο Ειρήνη Μηλογιαννάκη, την φωτογράφο Λιλή Γεωργακοπούλου, τον υπεύθυνο των βίντεο Γιάννη Καστανάκη και την υπεύθυνη για τη διανομή ρόλων Ιωάννα Μηλαθιανάκη. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου για την συμβολή τους σε αυτό το εγχείρημα.
Ποια είναι η γνώμη σου για την Ελλάδα σαν σκηνοθέτης; θα έκανες ταινία την όλη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια;
Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, μοιάζουν με μια ταινία που έχει ξαναπαιχτεί. Αυτός ο φαύλος κύκλος θα σπάσει μόνο αν πλησιάσουμε λίγο προς τον πραγματικό μας εαυτό και αναλάβουμε την ευθύνη του. Δύσκολο, αλλά διαλύει κάθε μορφή υποτέλειας και εξάρτησης! Έχει τρομερό ενδιαφέρον να αποδώσει κανείς αυτή την πορεία προς την ελευθερία είτε με κάποιο θεατρικό έργο είτε με κάποια κινηματογραφική ταινία.
Σήμερα τι είναι αυτό που σε φοβίζει πιο πολύ και τι σου δίνει δύναμη;
Με φοβίζει ο θολωμένος νους. Παίρνω, όμως, κουράγιο από το γεγονός πως έχω αρχίσει να πατάω γερά στα πόδια μου, να στηρίζομαι στον εαυτό μου.
Ποιες είναι οι αρετές που διαθέτεις σαν άνθρωπος πιστεύεις;
Θα ξεχωρίσω μία. Είμαι τολμηρός. Μου αρέσει να πειραματίζομαι.
Ποια είναι η γνώμη σου για το www.greekaffair.gr
Είστε ένας χώρος, που αγκαλιάζει νέες προσπάθειες και γι’αυτό σας αξίζουν πολλά μπράβο. Έχουμε ανάγκη την ανανέωση.
Κλείνοντας αυτήν τη συνέντευξη θα ήθελα να μου πεις ποια είναι τα σχεδία σου για την συνέχεια, τι να περιμένουμε;
Προς το παρόν, έχω επικεντρωθεί στην παράσταση “Απόγονοι του Οιδίποδα” και δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε αυτό. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον. Εξάλλου, η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία. Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη.
1 comment
Καλή δύναμη και τις ευχές μας για επιτυχία!!
Τα σχόλια είναι κλειστά.