ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Δημήτρη Κανέλλου στο GreekAffair.gr «Όσα ονειρευτήκαμε, δεν έχουν γεννηθεί …»

Το greekaffair.gr και ο Κυριάκος Τσικορδάνος συνάντησαν τον νεαρό ταλαντούχο τραγουδιστή  Δημήτρη Κανέλλο και συνομίλησαν μαζί του σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Δημήτρης Κανέλλος: «Όσα ονειρευτήκαμε, δεν έχουν γεννηθεί … »

Έτσι πορεύομαι κι εγώ στη ζωή μου. Με όνειρα. Δεν έχει τόση σημασία αν θα καταφέρεις να υλοποιήσεις τα όνειρα που έχεις στη ζωή σου. Αν δεν έχεις όνειρα, ή στην πορεία της ζωής σου κάπου τα ξέχασες, τότε και το ταξίδι θα είναι αντίστοιχο.

Δημήτρη θα ήθελα να μου πεις που γεννήθηκες και που μεγάλωσες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νίκαια του Πειραιά. Εκεί συνεχίζω και μένω μέχρι και σήμερα.

Σαν παιδί ήσουν ήρεμος; Ποιες ήταν οι έννοιες που είχες τον καιρό της εφηβείας;

Ήρεμο παιδί δε θα με έλεγα, γιατί από μικρή ηλικία ξεκίνησα να δουλεύω για να μπορώ να καλύπτω τα προσωπικά μου έξοδα κι όχι μόνο. Τα καλοκαίρια, όταν τελείωνε το σχολείο, και γενικά στις διακοπές, πήγαινα και δούλευα μαζί με τον πατέρα μου στην οικοδομή. Αυτή ήταν η έννοια μου βασικά. Να μην επιβαρύνω τους γονείς μου οικονομικά, γιατί καταλάβαινα πόσο δύσκολα τα βγάζανε πέρα για να μας μεγαλώσουν.

Οι πρώτες μουσικές ανησυχίες πότε ξεκινούν για σένα;

Αν θυμάμαι καλά οι πρώτες μου μουσικές ανησυχίες ξεκινούν από τότε που πήγαινα δημοτικό. Όταν τύχαινε, και περνούσαμε μαζί με τους γονείς μου, μπροστά από ένα συγκεκριμένο σημείο, (κάπου στην οδό Κύπρου), όπου εκεί ήταν ένα μαγαζί με μουσικά όργανα, δε μπορούσα με τίποτα να ξεκολλήσω από τη βιτρίνα του μπροστά. Με έπαιρναν κυριολεκτικά σηκωτό και μέσα στα κλάματα. Πόσο ήθελα να μπω μέσα, να μου πάρουν το δικό μου μουσικό όργανο θυμάμαι! Βέβαια, λόγω έλλειψης χρημάτων δεν ήταν εφικτό.

Ανήκεις σε οικογένεια μουσικών; Υπήρχε κάποιος μέσα στην οικογένεια σου που ασχολούνταν με το τραγούδι και την μουσική ή έπαιζε κάποιο μουσικό όργανο;

Όχι, δεν είχε κανείς μέσα απ’ την οικογένεια μου σχέση με τη μουσική. Η μόνη μουσική επιρροή που είχα από μικρό παιδί, ήταν η καλή φωνή της μητέρας μου και η αγάπη της για το τραγούδι. Έτσι, άθελα της, μου κόλλησε το μικρόβιο της μουσικής και του τραγουδιού βεβαίως.


Ποιες είναι οι μουσικές σπουδές που έχεις όσον αφορά τη φωνή σου αλλά και τη μουσική;

Στην ηλικία των 11 χρονών περίπου, πήγα στο Πνευματικό κέντρο της Νίκαιας, όπου κι έκανα τα πρώτα μου μαθήματα μπουζουκιού με τον δάσκαλο μου τότε, Γιάννη Λαμπράκη. Εκεί επίσης παρακολούθησα μαθήματα στη θεωρία της μουσικής και στην πορεία και αρμονία.
Στην ηλικία περίπου των 20, πήγα στο Εθνικό Ωδείο στη πλατεία Βάθης, όπου, για 7 χρόνια έκανα μαθήματα φωνητικής με την Άννα Διαμαντοπούλου.

Πριν σκεφτείς να ασχοληθείς με το επάγγελμα του τραγουδιστή – μουσικού, είχες σκεφτεί να ακολουθήσεις κάποιο άλλο επαγγελματικό προσανατολισμό; Έχεις σπουδάσει κάτι άλλο;

Βασικά, δούλευα από πολύ μικρή ηλικία σε διάφορες δουλειές. Είτε στην οικοδομή με τον πατέρα μου, είτε σερβιτόρος, είτε και σε άλλες δουλειές του ποδαριού. Παρόλο που τελείωσα το Πολυκλαδικό λύκειο με καλό βαθμό, αποφάσισα να δουλέψω από μικρός, για να μην επιβαρύνω καταρχάς τους γονείς μου αλλά και στη πορεία να καταφέρω να χρηματοδοτήσω εγώ ο ίδιος τις μουσικές μου σπουδές όπως έτσι κι έγινε.

Δημήτρη στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας θεωρείσαι ένας νέος ταλαντούχος ερμηνευτής με μια σπουδαία φωνή. Θα ήθελα να μου πεις, ποιο είναι το είδος μουσικής που αγαπάς πιο πολύ και σε εκφράζει;

Καταρχάς, να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια. Πιστεύω, όπως κι ο Θάνος Μικρούτσικος μου είχε πει, πως είμαι κατά βάση λαϊκός τραγουδιστής. Αυτό είναι το είδος της μουσικής που με εκφράζει.

Για σένα υπήρξαν τραγούδια ή κάποια συγκροτήματα που αποτέλεσαν για σένα ένα μεγάλο σχολείο για τη μουσική σου παιδεία και σε επηρέασαν να ασχοληθείς πιο ενεργά με το τραγούδι και τη μουσική;

Ναι, εννοείται. Τα βασικά μου ακούσματα κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας, ήταν το καλό λαϊκό τραγούδι. Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Στράτος Διονυσίου, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, η Ελένη Βιτάλη, η Γλυκερία ήταν κάποια από τα βασικά μου ακούσματα όσο μεγάλωνα που με επηρέασαν σημαντικά, και με βοήθησαν να καταλάβω πόσο πολύ αγαπάω τη μουσική και το τραγούδι, έτσι ώστε να ασχοληθώ κι εγώ επαγγελματικά.

Ο Δημήτρης Κανέλλος είχε την ευλογία να συναντηθεί και να συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, την Γλυκερία, την Ελένη Βιτάλη, την Πόλυ Πάνου, τον Θάνο Μικρούτσικο κ.α. Τι αποκόμισες ως εμπειρίες από αυτές τις μεγάλες συνεργασίες;

Θα μπορούσα πραγματικά να γράφω ατέλειωτες ώρες για αυτές τις τόσο σημαντικές συνεργασίες που έχω τη χαρά να έχω στο ενεργητικό μου ως τραγουδιστής. Αυτό που μπορώ πλέον να πω σίγουρα, ως απόρροια αυτών των συνεργασιών, είναι πως αυτοί οι σημαντικοί καλλιτέχνες – τραγουδιστές, με μάθανε, με τη στάση τους, να αγαπήσω ακόμα περισσότερο το λαϊκό τραγούδι.

Δισκογραφικά ποιες είναι οι δουλειές που έχεις κάνει μέχρι και σήμερα Δημήτρη;

Ουσιαστικά, είναι τρεις. Η πρώτη κυκλοφόρησε το 2010 από τη Legend, με τίτλο «Χίλια Γράμματα», και περιείχε επανεκτελέσεις διάφορων τραγουδιών, η δεύτερη το 2017 από τη Heaven με τίτλο, «Ο Δημήτρης Κανέλλος ερμηνεύει Φώντα Λάδη» όπου περιείχε επίσης τραγούδια – επανεκτελέσεις, σε ποίηση Φώντα Λάδη και μουσικές Μάνου Λοΐζου και Δημήτρη Λάγιου, και πριν λίγο καιρό από τη Minos EMI, κυκλοφόρησε μια δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Όσα ονειρευτήκαμε», σε ποίηση Άλκη Αλκαίου, και σε μουσικές των Θάνου Μικρούτσικου, Μίλτου Πασχαλίδη, Θύμιου Παπαδόπουλου και Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Πριν λίγες ημέρες γύρισες σε videoclip το  «Όσα Ονειρευτήκαμε» ένα τραγούδι που εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορεί από την οικογένεια της Minos EMI  σε ποίηση Άλκη Αλκαίου και σε μουσικές, Θάνου Μικρούτσικου, Μίλτου Πασχαλίδη, Θύμιου Παπαδόπουλου και Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Μίλησε μας λίγο γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο κομμάτι; Τι ήταν αυτό που ξεχώρισες και είδες στο τραγούδι αυτό;

Όντως, πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το videoclip του τραγουδιού «Όσα Ονειρευτήκαμε». Είναι ένα από τα καινούργια τραγούδια που μου έδωσε ο Θάνος Μικρούτσικος λίγο πριν φύγει, και εμπεριέχεται στη τελευταία μου δισκογραφική δουλειά που είχε ακριβώς αυτό το τίτλο.

 


Μια δουλειά, βασισμένη στη ποίηση του Άλκη Αλκαίου και σε μουσικές καινούργιες αλλά και επανεκτελέσεις των Θάνου Μικρούτσικου, Μίλτου Πασχαλίδη, Θύμιου Παπαδόπουλου και Μανόλη Ανδρουλιδάκη.
Τι να πρωτοπώ αληθινά. Πέραν της μεγάλης τιμής που μου έκανε ο Θάνος να τραγουδήσω καινούργια του αλλά και παλιά του τραγούδια, ο στίχος επίσης του συγκεκριμένου τραγουδιού(αλλά και όλων των υπολοίπων του Άλκη Αλκαίου που είναι μέσα στη δουλειά αυτή), πραγματικά από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι μαχαίρι στη καρδιά πιστεύω. «Όσα ονειρευτήκαμε δεν έχουν γεννηθεί..». Και ποιος δε το πιστεύει ή δεν έχει την ανάγκη να τον πιστέψει αυτό το στίχο;

Είσαι άνθρωπος που σου αρέσει να κάνεις όνειρα στην ζωή; Πιστεύεις ότι μπορούν να γίνουν πραγματικότητα κάποια στιγμή στην ζωή μας;

Επειδή μ’ αρέσει να απαντώ με στίχους στιχουργών και ποιητών, μου ήρθε ο στίχος του Αλκαίου, «Όσα ονειρευτήκαμε, δεν έχουν γεννηθεί..», ή ο στίχος της Σώτιας Τσώτου, «γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν τελικά, τη μέρα που πεθαίνουνε τα όνειρά τους …».
Έτσι πορεύομαι κι εγώ στη ζωή μου. Με όνειρα. Δεν έχει τόση σημασία αν θα καταφέρεις να υλοποιήσεις τα όνειρα που έχεις στη ζωή σου. Σαφώς και σου δίνει δύναμη και κουράγιο αν κάποιο από τα όνειρα σου γίνεται πραγματικότητα προκειμένου να συνεχίσεις. Σημασία έχει όμως το ταξίδι προς τα όνειρα σου. Αν το ταξίδι σου έχει στόχο το όνειρο τότε θα έχει νόημα και διάρκεια μαζί. Αν δεν έχεις όνειρα, ή στην πορεία της ζωής σου κάπου τα ξέχασες, τότε και το ταξίδι θα είναι αντίστοιχο. Ξέρεις, είναι δεδομένο πως η ζωή θα σε γονατίσει πολλές φορές. Αν δε ξεφεύγεις από το όνειρο σου, θα ξανασηκωθείς και πάλι όρθιος. Αυτό που μας δίνει δύναμη να παλεύουμε καθημερινά και δίνει διάρκεια στο καθημερινό μας αγώνα, είναι το όνειρο πιστεύω.

Έχεις κάποιον συγκεκριμένο σκοπό ή ένα στόχο; Τι αναζητάς μέσα από την μουσική και το τραγούδι;

Βασικό, καθημερινό μου μέλημα, είναι να είμαι όσο μπορώ δίκαιος ως άνθρωπος. Η μουσική και το τραγούδι είναι ένας τρόπος να επικοινωνώ με τον κόσμο. Μ’ αρέσει να προσφέρω, σ’ αυτό που εγώ ονομάζω τουλάχιστον, καλό λαϊκό τραγούδι. Μου δίνει αληθινά ζωή.

Τι είναι αυτό που σε φοβίζει περισσότερο σήμερα; Και τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις σε ότι και αν κάνεις;

Αυτό που με φοβίζει και κάποιες φορές με εκνευρίζει κιόλας, είναι η απανθρωπιά κάποιων, ευτυχώς, λίγων ανθρώπων. Δε μπορώ να διανοηθώ πως δεν μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου και δεν αντιλαμβάνονται πως, από καθαρή τύχη πολλές φορές, δεν είναι στη δυσμενή κατάσταση του συνάνθρωπου τους. Αυτό που μου δίνει δύναμη είναι πως ξέρω, ότι κι αν γίνει(άλλωστε πάντα έτσι γίνεται), στο τέλος θα επικρατήσει το καλό, το σωστό, το αντικειμενικά προοδευτικό. Έτσι γινόταν κι έτσι θα γίνεται πάντα. Ευτυχώς, είναι αρκετοί οι άνθρωποι που το αντιλαμβάνονται αυτό.

Στην σημερινή εποχή τις  ψηφιακής τεχνολογίας ένας νέος καλλιτέχνης τι εφόδια πιστεύεις πρέπει να έχει για να ανέβει το βάθρο τις επιτυχίας και πόσο αξιοκρατία πιστεύεις ότι υπάρχει στον χώρο;

Σαφώς στις μέρες μας, ως καλλιτέχνης, οφείλεις να έχεις όσο γίνεται τουλάχιστον, καλή σχέση με τη ψηφιακή τεχνολογία και μ’ αυτό που ονομάζουμε κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Από την άλλη, δε νομίζω πως αυτό είναι και το «κλειδί» για την επιτυχία. Βασικά, δεν πιστεύω πως υπάρχει γενικά «κλειδί» για να επιτύχεις σε κάτι. Αυτό που οφείλεις να κάνεις, άσχετα αν πετύχεις στη ζωή σου ή όχι, είναι να το παλεύεις όσο μπορείς αφού το πιστεύεις, και παράλληλα να είσαι ο εαυτός σου σε ό,τι κάνεις. Να μην υποδύεσαι κάτι που δεν είσαι. Ούτως ώστε, ό,τι κι αν γίνει, πετύχεις δεν πετύχεις, να τα ‘χεις καλά με τον εαυτό σου και την αλήθεια που εσύ πρεσβεύεις.
Όσο για την αξιοκρατία στο χώρο το καλλιτεχνικό, ειλικρινά δεν ασχολήθηκα ποτέ. Δε σπαταλάω χρόνο να σκέφτομαι τέτοια πράγματα. Εγώ πάντα κοίταζα και κοιτάζω να γίνομαι όσο μπορώ εγώ καλύτερος σ’ αυτό που κάνω και προσφέρω στο κόσμο.

Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης σήμερα δημιουργείται μόνος του ή τον πλάθουν τα media;

Πιστεύω πως τα media, είναι ένας τρόπος για να επικοινωνήσεις στο κόσμο τη δουλειά σου. Είναι δηλαδή ένα από τα μέσα που έχει ένας καλλιτέχνης σήμερα στα χέρια του. Πιστεύω στη θέληση και στην προσπάθεια του ανθρώπου να θέλει να πετύχει σε κάτι, όπως επίσης πιστεύω και στους καλούς συνεργάτες. Τα πιο όμορφα και μεγάλα πράγματα κατά τη γνώμη μου, γίνονται μέσα από όμορφες και καλές συνεργασίες.

 

Αν ήσουν δημοσιογράφος και έπαιρνες από τον εαυτό σου συνέντευξη τι ερώτηση θα του έκανες;

Ωραία ερώτηση αληθινά, δε μου την έχουν ξανακάνει. Ενδεχομένως να με ρωτούσα, τι είναι εκείνο που με ανεβάζει ψυχολογικά και τι είναι εκείνο που με αποκαρδιώνει πλήρως; Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, φέρνει λίγο και από την αυτοκριτική που κάνω στον εαυτό μου κάποιες φορές αυτή η ερώτηση.

Ο έρωτας σε αποσυντονίζει;

Προς στιγμήν, πλήρως. Είναι σαν να έχεις φάει μια γερή σφαλιάρα και προσπαθείς να συνέλθεις νομίζω. Ωραίο πράγμα ο έρωτας αλλά και πολύ επικίνδυνο ταυτόχρονα.
Όπως λέει κι ο πατέρας μου, αναγκαίο κακό.

Λες εύκολα όχι στη ζωή σου;

Πλέον ναι. Το προσπάθησα και τα κατάφερα πιστεύω να λέω όπου πρέπει ναι, και όπου πρέπει όχι. Έτσι τα ‘χεις καλά και με τον εαυτό σου αλλά και με τους άλλους, τελικά.

Τι μπορεί να θεωρείς πρόκληση;

Πρόκληση για μένα, είναι κάθε φορά να ξεπερνώ τον εαυτό μου και τις δυνατότητες μου. Μ’ αρέσει να πηγαίνω και ένα βήμα παραπέρα. Δύσκολο και επίπονο πολλές φορές αλλά όμορφο απ’ την άλλη. Π.χ, μεγάλη πρόκληση για μένα, αν και πολύ νωρίς, είναι, ποια θα είναι η επόμενη μου δισκογραφική κίνηση.

Εκτός από την μουσική και το τραγούδι έχεις κάποιο άλλο χόμπι που σου αρέσει να ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Μ’ αρέσει πολύ, όταν βρίσκω χρόνο, να γυμνάζομαι. Πηγαίνω για τρέξιμο σ’ ένα δασάκι που έχω κοντά μου, όπως επίσης, κάνω αρκετά χρόνια πολεμικές τέχνες. Karate Shotokan συγκεκριμένα.

Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον;


Συναυλίες το καλοκαίρι, όπως και διάφορες συζητήσεις για του χρόνου το χειμώνα, να είμαι σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί.

Δημήτρη σε ευχαριστώ που αφιέρωσες λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου για να μας παραχωρήσεις αυτήν την συνέντευξη. Το greekaffair.gr και οι αναγνώστες του σου εύχονται πάντα επιτυχίες!!

Εγώ ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη! Εύχομαι υγεία σε σένα και στους αναγνώστες σου, ελπίζω μέσα απ’ τη καρδιά μου να βρεθεί άμεσα το φάρμακο για το κορονοϊό που ταλαιπωρεί τον κόσμο σε όλο το πλανήτη, όπως και επιτυχίες στο greekafair.gr!

Καλώς ήρθατε στην επίσημη κοινότητα μου στο viber Dimitris Kanellos Official. Μια νέα ουσιαστικά πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για τα ελληνικά δεδομένα! Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας!

 

 

Related posts

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Odise Plaku: «Θα μείνω πάντα ο Oδύσσεας που χτίζει γέφυρες φιλίας»

H Αλέκα Ζωγράφου παραχώρησε συνέντευξη στο greekaffair: «Το να είναι κανείς Έλληνας, είναι βαριά ευθύνη»

Συνέντευξη: Γιώργος Ζιώρης, νικητής του “The Voice” μίλησε στο greekaffair.gr