Συνταγή για Λαμπρόψωμο
Η κοσόνα η το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού το οποίο ετοιμάζεται και προσφέρεται το βράδυ της Ανάστασης! Δοκιμάστε τη!
Η συνταγή είναι η κλασσική και η προσθήκη των μυρωδικών είναι αυτό που το διαχωρίζει από το κοινό ψωμί!
Επίσης τα παλιά τα χρόνια αντικαθιστούσε το σημερινό τσουρέκι, στα βαφτιστήρια δηλαδή οι νονοί πήγαιναν την κοσώνα, αυτή η λέξη όπως λένε διαχωρίζει το «κοινό» τσουρέκι από το ξεχωριστό λαμπριάτικο δώρο-υποχρέωση των πνευματικών γονιών!
Για το λαμπρόψωμο θα χρειαστείτε
- 700γρ αλεύρι δυνατό
- 550 αλεύρι μαλακό
- 2κ.τ.γ αλάτι
- 4 αυγά
- 200 γρ γιαούρτι
- 100γρ βούτυρο λιωμένο
- ½ κ.τ.γ μαστίχα κοπανισμένη
- 3 φακελάκια μαγιά
- 1κ.τ.σ μαχλέπι κοπανισμένο
- 1κ.τ.σ γλυκάνισο
- 2κ.τ.σ ζάχαρη
- 4 κόκκινα αυγά
- Γάλα χλιαρό
Λαμπροψωμο – Συνταγή
- Βράζετε τον γλυκάνισο με ½ φλυτζάνι νερό,το σουρώνετε και κρατάτε το υγρό.
- Σε ενα μίξερ βάζετε τα αυγά,το γιαούρτι,το υγρό απο τον γλυκάνισο,το αλάτι,τη ζάχαρη,το μαχλέπι,τη μαστίχα και τη μαγιά.
- Χτυπήστε λίγο να ενωθούν.Προσθέστε λίγο αλεύρι μέχρι το μείγμα σας να γίνει χυλός.
- Ρίχνετε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα ζυμώνοντας με τον γάντζο του μίξερ μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
- Συνεχίστε προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο για 3-4 λεπτά.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε ενα μπώλ,τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε για μισή ώρα στην άκρη.
- Παίρνετε ενα ταψί και του βάζετε μια λαδόκολλα και βάζετε πάνω τη ζύμη σε σχήμα στρογγυλο και κάνετε 4 τρύπες(σαν σταυρό,αυτο το έθιμο λέει οτι το κάνουμε με μια λαμπάδα)και εκει μέσα βυθίζετε τα βρασμένα αυγά
- Σκεπάζετε το ψωμί με τη πετσέτα πάλι και το αφήνετε για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
- Χτυπήστε ενα ασπράδι αυγού με 2κ.τ.σ γάλα,αλείψτε το ψωμί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει
- Βγάλτε το και αφήστε το πάνω στη σχάρα του φούρνου για να κρυώσει καλά χωρίς να κρατήσει υγρασία
Καλο Πασχα!