ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Τα γλυκά της χαράς: από τη γιαγιά Ματίνα

Τα γλυκά της χαράς: από τη γιαγιά Ματίνα

Στην πιατέλα στέκονται καμαρωτά κατάλευκα αμυγδαλωτά, σαν καμπανούλες που σημαίνουν χαρμόσυνα για να καλωσορίσουμε τα χαρούμενα νέα.

“Όπως ραίνουμε και ευωδιάζει το ανθόνερο έτσι να ευωδιάζει και η αγάπη από μέσα μας.     Κι όπως αχνίζουμε την ζάχαρη έτσι λευκή και μπόλικη να είναι η ευτυχία στη ζωή μας!!”
Τα λόγια της γιαγιάς κάθε φορά που έφτιαχνε τα “Αμυγδαλωτά” ή “Τα γλυκά της Χαράς” όπως αλλιώς τα έλεγε.

Υλικά:

-1kg. Αμύγδαλα άσπρα ωμά.
-500gr. Ζάχαρη άχνη.
-4 αυγά το ασπράδι μόνο.
-1κ.σ. Βούτυρο.
-1 φλυτζάνι του καφέ τριμμένη φρυγανιά.
-1κ.σ. Ανθονερο.
-5 Βανίλιες.
– Καρφακια γαρύφαλλου.
-1 πιάτο με λίγο αλεύρι για το τέλος στο ψήσιμο.
Ζάχαρη άχνη επιπλέον για -το πασπαλισμα.
-Ανθονερο για το ράντισμα.

Εκτέλεση:

-Αλέθουμε τα αμύγδαλα πάρα πολύ καλά να μην έχει κομμάτια.
– Χτυπάμε τα ασπράδια του αυγου σε μαρέγκα.(Στιψτε 3-4 σταγόνες λεμόνι μέσα).
– Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά(εκτως το αλεύρι) και ανακατεύουμε.
– Προσθέτουμε και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
– Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί.
– Πλάθουμε σε σχήμα αχλαδιού ή σε μπαστούνια (σαν το κουραμπιέ.)
– Όπως το έχουμε πλάσει ακουμπάμε τον πάτο του γλυκού στο πιάτο με το αλεύρι, ίσα – ίσα να αλευρωθει από κάτω.Τα τοποθετούμε στο ταψί.
– Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο όλο το μείγμα.
– Στη κορυφή του αχλαδιού βάζουμε ένα καρφακι γαρύφαλλου.
– Τα ψήνουμε για 15′-20′ στους 170°.
– Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βουτάμε για δευτερόλεπτα μέσα σε ανθονερο και τα ρίχνουμε ένα – ένα στο μπολ που έχουμε βάλει την άχνη ζάχαρη.
-Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και ξαναρίχνουμε άχνη ζάχαρη.

Tips: 

– Προσοχή στο ψήσιμο.
Μην τα ψήσετε παραπάνω γιατί όταν κρυώσουν θα σφίξουν από τη ζάχαρη και το αμύγδαλο.
– Όταν τα βουτήξετε στο ανθονερο μην τα αφήσετε καθόλου.Τους κάνετε στη κυριολεξία μια βουτιά μόνο.
-Μην τα αφήσετε εκτεθειμένα σε πιατελα γιατί θα ξεραθούν.
– Μπορείτε να τα τυλίξετε ένα- ένα με διάφανη κόλλα και να τα δέσετε με ένα φιογκακι.
– Να τα φυλάξετε σε ένα μπολ που να κλείνει αεροστεγώς.
Καλή επιτυχία!!

Related posts

Κεφτέδες κοτόπουλου

Newsroom

Μουσταλευριά: Το υπέροχο γλυκό του φθινοπώρου

Τα μυστικά της μαλακιάς φέτας

Newsroom