ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Απόψεις

Ταμειακές και POS

Ταμειακές και POS

 

Ταμειακές και POS:Τις τελευταίες εβδομάδες ένα ακόμα έγκλημα συντελείται στη χώρα μας και είναι αυτό της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Θύματα είναι τα ως συνήθως γνωστά υποζύγια, που στηρίζουν το φορολογικό και οικονομικό σύστημα, δηλαδή οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι πωλητές ταμειακών μηχανών και οι λογιστές.
Θύτες δεν είναι άλλοι από τα αφεντικά της χώρας, τις τράπεζες δηλαδή και την κυβέρνηση που επιμελείται σταθερά την αύξηση των κερδών τους, επικαλούμενη το γνωστό πλέον αφήγημα της φοροδιαφυγής.

Για να εξηγούμαστε.

Όταν μια αστική κυβέρνηση αναφέρεται στη φοροδιαφυγή, δεν εννοεί ασφαλώς αυτή του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει νομιμοποιηθεί, αλλά αυτή των φτωχών και μικροκαταστηματαρχών, που αν δεν χτυπήσουν μια απόδειξη είναι κλοπή και φοροδιαφυγή και όχι συμπλήρωμα του εισοδήματος. Ναι αυτού του εισοδήματος που δεν φτάνει όχι για τα βασικά αλλά για τίποτα.
Ας μη μιλήσουμε για το αφορολόγητο των εφοπλιστών, τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα, τον ρόλο τους στην ενημέρωση και στην κυβέρνηση.

Ας μείνουμε όμως στο γεγονός.

Σκοπός λοιπόν του προαναφερθέντος εγχειρήματος, είναι ο απλός πολίτης να μην μπορεί να κάνει καμμιά συναλλαγή χωρίς κάρτα και για αυτό η πράξη μιας αγοράς θα ολοκληρώνεται όταν το ποσό της ταμειακής μηχανής θα αποστέλλεται αυτόματα στο pos και ο πελάτης θα περνάει την κάρτα για να κλείσει η συναλλαγή.

Χειροκίνητα δεν θα μπορεί να πληκτρολογηθεί στο pos κανένα ποσό και η ταμειακή δεν θα ολοκληρώνει την πράξη, συνεπώς δεν θα μπορεί να κάνει άλλη συναλλαγή.

Αν αυτό δεν γίνει ως τις 29 Φεβρουαρίου η κυβερνησάρα μας έχει εξαγγείλει πρόστιμα 1500€ και μεγαλύτερα, για τους καταστηματάρχες που θα είναι εκτός της προθεσμίας.
Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες και για να καταλάβουν όλοι, που δεν έχουν σχέση με το θέμα τι γίνεται, θα γράψω λίγα πράγματα παρακάτω.
Για να γίνει αυτή η διασύνδεση τεχνικά, χρειάζονται δύο ενέργειες. Να γίνει η ανάλογη αναβάθμιση στις ταμειακές μηχανές, να φορτωθούν δηλαδή τα κατάλληλα προγράμματα, όπως έχει ορίσει το υπουργείο οικονομικών και να γίνει και η αναβάθμιση στα pos.
Το κόστος αυτού του εγχειρήματος είναι 155€ για τις ταμειακές μηχανές και αν οι πολίτες έχουν voucher θα πληρώσουν μόνο τα 42,5€. Οι αιτήσεις για τα voucher αυτά κατά καιρούς ανοίγουν και κλείνουν, με το τελευταίο να ανοίγει ξανά από τη Δευτέρα 26/2 και τους λογιστές να είναι στα όρια εγκεφαλικού, γιατί δεν είναι τα μοναδικά αλλά υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα για pos, για αγορά ταμειακής κλπ., όπως επίσης δεν είναι και η μοναδική τους δουλειά αυτή, αυτό το διάστημα.

Θα ήταν όλα καλά αν ήταν έτοιμα και αναβαθμισμένα τα pos, που όμως δεν είναι.

Ξέρετε ποιοι διαχειρίζονται τα pos …. Παράλληλα ένα από τα πιο γνωστά (pos) μόλις προχθές κρίθηκε ακατάλληλο και ανακοινώθηκε ότι δεν μπορεί να αναβαθμιστεί και άρα θα πρέπει να αντικατασταθεί.
Όμως αυτά είναι 90.000. Ποια τράπεζα έχει τόσα και πως θα μπορεί ως το τέλος του μήνα να τα αντικαταστήσει. Παράλληλα θα πρέπει οι λογιστές να αιτηθούν νέο voucher για pos …. και πάει λέγοντας.
Κι ενώ αυτό είναι το ένα πρόβλημα, υπάρχει και ένα ακόμα μεγαλύτερο.
Για την αναβάθμιση των ταμειακών, οι πωλητές των ταμειακών προπληρώνουν στους κατασκευαστές την αγορά της αναβάθμισης με περίπου 80€. Τα χρήματα αυτά θα τα πάρουν ίσως μετά από 4 μήνες, όταν θα πληρωθούν τα voucher.
Μέχρι τότε, ένα πωλητής με 100 μηχανές θα πρέπει να βάλει από τη τσέπη του 8.000€ και ένας με χίλιες χρειάζεται 80.000€, χρήματα που ασφαλώς και δεν υπάρχουν.
Εκτός όμως από το υπέρογκο ποσό που χρειάζονται οι πωλητές ταμειακών μηχανών, για να χρηματοδοτήσουν αυτή την υποχρέωση, θα πρέπει να πληρώσουν και τον ανάλογο ΦΠΑ που δεν θα έχουν εισπράξει.
Πολλοί είναι στα όρια νευρικής κρίσης με την πλάτη στο τοίχο και σκέφτονται να παραιτηθούν από όλο αυτό, καθώς οι πελάτες πιέζουν για να μην πληρώσουν πρόστιμο, οι κατασκευαστές το βρίσκουν σαν ευκαιρία για αρπαχτή, οι τράπεζες σαν επένδυση και αύξηση κερδών και η κυβέρνηση σαν ευκαιρία για να πάρει 6,5 δις από το ταμείο ανάκαμψης αν είναι εντός της προθεσμίας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σχεδόν απίθανο να δωθεί παράταση. απ΄ότι φαίνεται μέχρι τώρα και σχεδόν αδύνατο να αποφθεχθεί το εγκεφαλικό.
Αυτά για την ώρα. Περαστικά μας !!!!!
Ν.Τ.

Related posts

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ:ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΔΡΥΑΔΕΣ ΚΑΙ Ο ΙΟΛΑΟΣ

Newsroom

Ετοιμάζονται οι ΗΠΑ για την μετά Ερντογάν εποχή;

Newsroom

Οι οικονομίες των εμπλεκομένων στον πόλεμο της Ουκρανίας το 2023

Newsroom