ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τεχνολογία & Διαδίκτυο

Tεχνολογία και διαδίκτυο στην ζωή των παιδιών!

τεχνολογία και διαδίκτυο

Tεχνολογία και διαδίκτυο στην ζωή των παιδιών!

 

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν γίνει πλέον  αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Τηλεόραση, dvd, υπολογιστής, laptop, tablet, κονσόλες παιχνιδιών και άλλα υπάρχουν στην πλειοψηφία των σπιτιών μας.

Χωρίς αμφιβολία τα παιδιά σήμερα διακρίνονται από μία εξαιρετική έφεση στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα. Είναι σύνηθες να βλέπουμε παιδιά, ακόμα και πολύ μικρής ηλικίας να χειρίζονται με δεξιότητα tablet, κινητά, υπολογιστές. Αυτή λοιπόν, φαίνεται να είναι η σύγχρονη πραγματικότητά μας.

Μία πραγματικότητα που εμπεριέχει και θετικά και αρνητικά, φτάνει να υπάρχει το μέτρο.

 

Πώς επηρεάζει η τεχνολογία τα παιδιά;

 

Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν έδειξε ότι οι οθόνες μπορεί να είναι επωφελείς για τη μάθηση και όσο πιο διαδραστική εμπειρία προσφέρουν, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα δίνουν. Παιδιά ηλικίας 2 και 3 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στα βίντεο που έβλεπαν σε οθόνες όταν τα προέτρεπαν να τις αγγίξουν, από όταν το βίντεο στην οθόνη δεν απαιτούσε καμία αλληλεπίδραση.

Σε ένα άλλο τεστ εκμάθησης λέξεων που έγινε από το ίδιο Πανεπιστήμιο, βρέθηκε ότι τα παιδιά που αλληλεπιδρούσαν με την οθόνη τα πήγαιναν πολύ καλύτερα, ανταποκρινόντουσαν πολύ πιο γρήγορα, έκαναν λιγότερα λάθη και μάθαιναν πιο γρήγορα σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν αυτή την διαδραστική εμπειρία.

Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι η καλή ποιότητα προγραμμάτων και λογισμικών, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (και όχι μόνο) να αναπτύξουν ελλιπείς δεξιότητες όπως αυτές που σχετίζονται με τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την αλληλουχία και την παρατηρητικότητα.

 

Τι γίνεται όμως όταν η σωστή χρήση της τεχνολογίας μετατρέπεται σε κατάχρηση ;

 

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πολύωρη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Η υπερβολική έκθεση έχει βρεθεί να επηρεάζει αρνητικά την κοινωνικοποίηση των παιδιών, την λεκτική επικοινωνία με το περιβάλλον, το αυθόρμητο παιχνίδι, τη φυσική δραστηριότητα, το βάρος, τη διατροφή και συνολικά την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Είναι σαφές ότι το ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι ότι το παιδί κάνει χρήση της τεχνολογίας, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τη χρήση της. Η αντίληψη αυτή επηρεάζεται και διαμορφώνεται άμεσα από τη χρήση που κάνουν οι γονείς οι οποίοι λειτουργούν ως ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά. Είναι σχεδόν αδύνατον να περιμένουμε από ένα παιδί να περιορίσει τις ώρες που περνάει μπροστά από μία οθόνη, όταν οι ίδιοι οι γονείς είναι εθισμένοι στην τεχνολογία. Η στάση που κρατά η οικογένεια απέναντι στην τεχνολογία στο σπίτι, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζει τη σχέση του παιδιού με την τεχνολογία. Δεν είναι η τεχνολογία αυτή που κυριαρχεί και οδηγεί το παιδί στην αλόγιστη χρήση, αλλά ο τρόπος που χειρίζονται τα μέλη της οικογένειας και κυρίως οι γονείς την τεχνολογία. Έτσι, το όριο ανάμεσα στη χρήση και την εξάρτηση μπορεί να γίνει πολύ λεπτό, ή ακόμα και δυσδιάκριτο, καθώς οι τεχνολογικές συσκευές αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων.

Συμβουλές για τους γονείς :

Γίνεται πρότυπα. Ο τρόπος που οι γονείς αντιμετωπίζουν την τεχνολογία επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά τα παιδιά

Η έντονη συναναστροφή με ebooks και παιχνίδια στο διαδίκτυο μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα μάθησης του παιδιού

Ελέγξτε τόσο τον χρόνο όσο και την ποιότητα της δραστηριότητας του παιδιού ε την τεχνολογία

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά τη διαφορά που έχουν ορισμένα μέσα τεχνολογίας

 

 

www.greekaffair.news

Related posts

Εν μέσω κορωνοϊού η κυβέρνηση φέρνει το 5G στην Ελλάδα: Υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ

Newsroom

Υψηλότερος στην Ελλάδα ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας από την ρομποτική

Newsroom

Πόσο επικίνδυνο είναι το facebook;