ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Θάνος Ε. Ασκητής – Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Τι είναι το Cuckolding;

Θάνος Ε. Ασκητής – Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Τι είναι το Cuckolding;

 

Από τις αρχές της καταγεγραμμένης ιστορίας του ανθρώπου οι άνδρες, των οποίων οι γυναίκες τους αποκαλύπτονταν ότι είχαν μια παράλληλη σχέση, η κοινωνία τους γελοιοποιούσε, τους σχολίαζε υποτιμητικά, ενώ και από τον περίγυρό τους φαίνονταν αδύναμοι, κατώτεροι, ακόμη και αμφισβητούμενοι ως προς τον ανδρικό τους ρόλο.

Ωστόσο, σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός ανδρών βιώνει τη σεξουαλική διέγερση μέσω από μια ιδιαίτερη φαντασίωση, κατά την οποία ένας άνδρας διεγείρεται από την προοπτική να παρακολουθεί τη σύντροφό του να κάνει σεξ με έναν ή και περισσότερους άλλους παρτενέρ.

Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που με έχουν επισκεφτεί στο ιατρείο λέγοντας, είτε χωρίς συστολή είτε πιο αμήχανα: «με ερεθίζει η ιδέα ότι η σύντροφός μου κάνει σεξ με έναν άλλο άνδρα» ή «μακάρι να μπορούσα να εκμυστηρευτώ στη γυναίκα μου αυτή την φαντασίωση και να την έκανα πράξη μαζί της».

Οι κυριότεροι προβληματισμοί των ανδρών αυτών είναι αν πρόκειται για κάτι που το έχω ξανακούσει και κατά πόσο είναι ή όχι φυσιολογικό. Το σενάριο αυτό, όπου ο άνδρας βλέπει τη γυναίκα του να κάνει σεξ με έναν άλλον άνδρα, είναι τόσο υπαρκτό που έχει γίνει μέχρι και κατηγορία σε ιστοσελίδες πορνό με τον τίτλο «cuckold porn» και δείχνει συγκεκριμένα ένα σύζυγο να παρακολουθεί τη σεξουαλική επαφή της γυναίκας του με κάποιον άλλο, τη στιγμή που ο ίδιος, πολλές φορές, είναι δεμένος και ανίκανος να αντιδράσει. Μάλιστα, το συγκεκριμένο είδος είναι πλέον τόσο δημοφιλές που όταν μια ομάδα επιστημόνων ανέλυσαν τι ψάχνουν οι χρήστες σε μερικές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες πορνό του κόσμου, διαπίστωσαν ότι ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής αναζήτηση που εμφανίστηκε σε πορνό ετεροφυλοφιλικού είδους.

Το συγκεκριμένο είδος φαντασιώσεων δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη καθώς υπάρχουν καταγραφές της και από περιστατικά ανδρών που είχε αναλάβει ο ίδιος ο Φρόιντ.

Ο λόγος που μέχρι τώρα αναφερόμαστε μόνο σε άνδρες και καθόλου σε γυναίκες που φαντασιώνονται τον σύντροφό τους με μια άλλη, είναι ότι το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στον ανδρικό πληθυσμό συγκριτικά με τον γυναικείο. Συνήθως, χαρακτηριστικά στοιχεία των ανδρών αυτών είναι ότι θα ήθελαν να κάνουν πράξη τη φαντασίωση τους, να είναι αυστηρά μόνο θεατές και άρα να μη συμμετέχουν στη σεξουαλική πράξη! (σύνδρομο του θεατή).

Τις περισσότερες φορές το ερώτημα που βασανίζει έναν άνδρα που έχει τη φαντασίωση αυτή είναι το πώς θα μπορέσει να το αποκαλύψει στη σύντροφό του και τι θα της απαντήσει, εάν εκείνη είναι αρνητική και τον ρωτήσει γιατί βρίσκει διεγερτική αυτή τη φαντασίωση (φοβάται την υποτίμησή της και την αμφισβήτηση του ως άνδρας από εκείνην…)

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι σεξουαλικές φαντασιώσεις και παρορμήσεις είναι αντιφατικές με την εξελικτική ερμηνεία για τα δύο φύλα, που εξηγεί και το μηχανισμό της ζήλειας.

Σύμφωνα με αυτή, προϊστορικά και εξελικτικά, ο άνδρας φοβάται μήπως «πιάσει στα πράσα» τη γυναίκα του με κάποιον άλλον ή αυτός ο άλλος την αφήσει έγκυο, επομένως θα αναγκαστεί εκείνος να μεγαλώσει ένα «ξένο» παιδί.

Εντούτοις, στη σύγχρονη εποχή ο φόβος γονιμοποίησης από άλλον άνδρα είναι πολύ μικρότερος εξαιτίας, ενδεχομένως, της ανακάλυψης των αντισυλληπτικών μέτρων και του τεστ πατρότητας (DNA). Ακόμα και υπό το πρίσμα των εξελίξεων της ιατρικής στον τομέα της αντισύλληψης δεν φαίνεται να μπορεί να δοθεί μια ικανοποιητική απάντηση ως προς την ανάδυση της συγκεκριμένης φαντασίωσης.

Σε μια προσπάθεια να πραγματοποιηθεί μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικής αιτίας, ειδικοί από τον χώρο της ψυχολογίας πρότειναν τη θεωρία ότι ένας άνδρας που φοβάται πως η σύντροφός του θα τον απατήσει, μετατρέπει αυτό τον φόβο σε επιθυμία και διέγερση για να μπορέσει να τον διαχειριστεί. Μια άλλη οπτική υποστηρίζει ότι πολλοί άνδρες νιώθουν περηφάνεια όταν η γυναίκα τους είναι ποθητή και από άλλους, καθώς σκέφτονται «δες μια σέξι γυναίκα που έχω!», με αποτέλεσμα η ιδέα να τη μοιραστούν να γίνεται σύμβολο υπεροχής τους έναντι των άλλων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η βιολογική σκοπιά, βάσει της οποίας όταν ένας άνδρας υποψιάζεται πως η σύντροφός του έχει σεξουαλική επαφή και με άλλους άνδρες ή είναι ποθητή από αυτούς, αρχίζει να παρουσιάζει συγκεκριμένες βιολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Έρευνες που έλεγξαν αυτή την υπόθεση έδειξαν ότι κατά την εκσπερμάτιση το σπέρμα των συγκεκριμένων ανδρών περιείχε πιο ενεργά σπερματοζωάρια ενώ κατά τη συνουσία, διείσδυαν πιο γρήγορα και πιο βαθιά, κατά την κολπική επαφή. Συνεπώς, διαμέσου αυτών των φαντασιώσεων, κάποιοι άνδρες ενεργοποιούν και αυξάνουν ασυνείδητα την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Πέραν όλων αυτών των υποθέσεων και των ερμηνειών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι κοινωνικές και πολιτιστικές νόρμες στις οποίες διαμορφώθηκε η προσωπικότητα και κατ’ επέκταση οι φαντασιώσεις ενός ατόμου, καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Όπως είπαμε στην αρχή, όταν ένας άνδρας «φυσιολογικοποιεί» μέσα από το πορνό τη φαντασίωση του, εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με την ιδέα της πραγματοποίησής της. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, μέσα από την κοινή παρακολούθηση ή την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, η φαντασίωση της συντρόφου με κάποιον άλλο παίρνει σάρκα και οστά.

Ποια είναι, όμως, τα όρια μεταξύ φυσιολογικού και δυσλειτουργικού; Συχνά ο λόγος που οι άνδρες αυτοί καταλήγουν να ζητήσουν τη γνώμη του ειδικού δεν είναι μόνο για να μοιραστούν τη φαντασίωσή τους, αλλά και για να μάθουν αν αυτό που τους συμβαίνει είναι «φυσιολογικό» και «ετεροφυλοφιλικό». Αυτό που θα μπορούσαμε να απαντήσουμε σε ένα πρώτο επίπεδο σε αυτούς που έλκονται από αυτές τις φαντασιώσεις, είναι ότι όσο αυτές οι σκέψεις παραμένουν σε φαντασιωσικό επίπεδο μπορούν να θεωρηθούν ως ένα μέσο ενίσχυσης της σεξουαλικής διέγερσης, εφόσον δεν τους προκαλεί κάποια δυσφορία ή προβλήματα στην καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Όταν όμως από φαντασίωση γίνει έντονη παρόρμηση ή πράξη τότε πρέπει να αναρωτηθούμε: «το μπάσιμο» και τρίτων προσώπων στο κρεβάτι μας τι επιπτώσεις μπορεί έχει για την δική μας δυαδική ερωτική ζωή και σχέση; Κι όταν η «τριαδική» σεξουαλική συνεύρεση φθάσει στο τέλος της, τι θα αφήσει πίσω της; Και πώς θα είναι η σχέση του ζευγαριού μετά;

Σίγουρα μπορεί το άρθρο αυτό να σας προβλημάτισε έντονα ή και ενδεχομένως να σόκαρε τις ηθικές σας αντιλήψεις και τις αναζητήσεις σας γύρω από την σεξουαλική ζωή μιας μόνιμης σταθερής και «πιστής» σχέσης. Αναμφίβολα όμως το σεξουαλικό ταξίδι, πολλές φορές έχει διαφορετικές προσεγγίσεις που οι φαντασιώσεις των ανθρώπων, η ανάγκη της έλξης και του πόθου και κυρίως η αναζήτηση της ανανέωσης δημιουργεί εικόνες και συμπεριφορές που μπορεί να θεωρηθούν ανήθικες και μη επιτρεπτές.

Η δύναμη του σεξ, εκφράζεται πάντα με την αποδοχή και συμμετοχή των ερωτικών συντρόφων, οι οποίοι ως πρωταγωνιστές, έχουν το δικαίωμα να παίξουν τον δικό τους ρόλο, εφόσον δεν μειώσουν, προσβάλλουν και απειλήσουν την ψυχική και σωματική τους υγεία, ζώντας τις επιθυμίες τους, φωτογραφίζοντας τις φαντασιώσεις τους και φτάνουν μέχρι εκεί που αυτοί ξέρουν. Διαφορετικά είναι μία σεξουαλική διαταραχή που ο άνδρας διακατέχεται και τη θεωρεί αναγκαία και απαραίτητη για να διεγερθεί και να κορυφώσει. Βασικός κανόνας λοιπόν αυτού του παιχνιδιού είναι η συναίνεση και των δύο, με προϋπόθεση «τα εν οίκω μη εν δήμω…»

 

Θάνος Ε. Ασκητής

 

 

Ακολουθήστε μας στους λογαρισμούς μας στα Social Media ώστε να μαθαίνετε γρήγορα και εύκολα όλα τα νεότερά μας: Facebook , Instagram , LinkedIn

 

 

Πηγή: https://www.askitis.cy/sexoualikes-fantasioseis-ti-einai-to-cuckolding/

Related posts

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα μυστικά της επιληψίας

Newsroom

Υγεία: Τα όσπρια «ασπίδα» κατά του διαβήτη τύπου 2

Η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρία για την έξαρση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α

Newsroom