ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Τι είναι το ανθρώπινο μικροβίωμα και πως μέσω του μητρικού θηλασμού θωρακίζεται;

Τι είναι το ανθρώπινο μικροβίωμα και πως μέσω του μητρικού θηλασμού θωρακίζεται;

 

Η  μικροχλωρίδα αποτελείται από πάνω από 1.000 είδη μικροοργανισμών. Τα γονίδια που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα κύτταρα αποτελούν το ανθρώπινο μικροβίωμα, το οποίο έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια.

Μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό οπού το μωρό αποικίζεται από την χλωρίδα της μητέρας του, ενισχύοντας κάποιους μηχανισμούς άμυνας – προστασίας ούτως ώστε να παραμένουμε έως έναν σημαντικό βαθμό προστατευμένο σε έναν κόσμο μικροβίων αμέσως μετά την γέννα.

Ωστόσο Μέσω του μητρικού γάλακτος το μωρό θωρακίζεται ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιβίωσης με πολλούς αξιοθαύμαστους τρόπους παρέχοντας όχι μόνο ενεργή αλλά και παθητική ανοσία!

Το γάλα είναι ένα ζωντανός ιστός θα λέγαμε – πλήρης από κύτταρα:
Εκατομμύρια κύτταρα τα οποία βρίσκονται σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο πρωτόγαλα και που συνεχίζουν να υπάρχουν, σε μικρότερες συγκεντρώσεις, σε όλη τη διάρκεια της γαλουχίας

Επίσης μέσω της Προσαρμοστικής ανοσίας (μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που μαθαίνει πώς να ανταποκριθεί σε μικρόβια, επιτρέποντας μια πιο γρήγορη άμυνα έναντι των παθογόνων οργανισμών) που σταδιακά ωριμάζει στο μικροβίωμα σε βάθος χρόνου.

-Μελέτες έχουν δείξει αυξημένη νοσηρότητα σε πειραματόζωα που ήταν στείρα μικροοργανισμών. Η μικροχλωρίδα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στα αυτοάνοσα νοσήματα και τις αλλεργίες, που είναι πιο πιθανόν να αναπτυχθούν όταν διαταράσσεται η έκθεση σε μικροοργανισμούς σε νεαρή ηλικία.

Επίσης έχει παρατηρηθεί συσχέτιση μεταξύ της διαταραχής της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας και των εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η εμφάνιση κατάθλιψης και η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού αλλά και ένα μεγάλο εύρος παθήσεων (αυτοάνοσα νοσήματα, έκζεμα, υποθρεψία κλπ).

Το ανθρώπινο γάλα πλέον έχει χαρακτηρισθεί ως θαύμα καθότι ξεχωρίζει από των υπόλοιπων θηλαστικών. Είναι πλέον σαφές ότι ανάλογα με το όργανο επιβίωσης του ζώου το γάλα έχει αντίστοιχα συστατικά για την επιβίωση του.

Ένας από τους τρόπους που δουλεύει το μητρικό γάλα είναι μέσω των ολιγοσακχαρίτων.
Αξίζει να πούμε ότι οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερους από διακόσιους ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος, (H.M.O.s.).

Το ανθρώπινο γάλα (εκτός από τα εκατοντάδες ζωντανά κύτταρα – βλαστοκύτταρα , αντικαρκινικά κύτταρα κοκ)- Έχει πέντε φορές περισσότερα είδη των H.M.O.s (ολιγοσακχαρίτων) από το αγελαδινό γάλα. Επίσης και των χιμπατζήδων το γάλα είναι φτωχό σε ολιγοσακχαρίτες. Το αξιοπερίεργο είναι πως είναι το τρίτο πιο άφθονο συστατικό στο ανθρώπινο γάλα, μετά την λακτόζη και λιπαρά, και ενώ η δομή τους φαίνεται ότι θα ήταν μια πλούσια πηγή ενέργειας παρόλα αυτά φαίνεται ότι δεν τους αφομοιώνουν τα μωρά – οπότε πως βοηθά;

Οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν Γιατί ειδικά το μητρικό γάλα να έχει τόσους ολιγοσακχαρίτες εφόσον θα ήτανε άχρηστοι για το μωρό;

Μια απάντηση δίνεται λόγω της πολύ Γρηγόρης ανάπτυξης του εγκεφάλου του ανθρώπου το πρώτο έτος της ζωής του.

Αυτή η γρήγορη ανάπτυξη εξαρτάται εν μέρει από μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται σιαλικό οξύ, το οποίο συμβαίνει επίσης να είναι μία από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνει B. infantis ενώ τρώει H.M.O.s. (Ολιγοσακχαριτες ).

Είναι πιθανό ότι, διατηρώντας αυτό το βακτήριο τρέφονται καλά, και κατ αυτόν τον τρόπο οι μητέρες μπορούν να αναπτύξουν μέσω του μητρικού γάλακτος πιο έξυπνα μωρά!

Μια  ακόμη απάντηση σε αυτό το εύλογο ερώτημα είναι ότι οι H.M.O.s περνάνε από το στομάχι και το λεπτό έντερο και καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου ζουν οι περισσότεροι από βακτήρια μας.

Μήπως τελικά είναι τροφή για τα μικρόβια; Αναρωτήθηκαν οι επιστήμονες.

Εκτός από την ενέργεια που λαμβάνει από το μητρικό γάλα λειτουργεί ως το “καύσιμο” του οργανισμού, τα βακτήρια του εντέρου είναι απαραίτητα για την διαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό μας, καθώς διασπούν τα μόρια των τροφών.

Από τις αρχές του εικοστού αιώνα δυο διαφορετικές ομάδες επιστημόνων ξεκίνησαν να το διερευνούν (παιδίατροι και χημικοί).

Διαπίστωσαν ότι και στις  δυο ξεχωριστές ομάδες βρεφών που παρακολουθούσαν τα bifidobacteria ( τα “καλά ” βακτήρια που προστατεύουν  την χλωρίδα του εντέρου )ήταν πιο συχνά στις κενώσεις των βρεφών που θήλαζαν από αυτά που έπαιρναν βιομηχανοποιημένο γάλα αγελάδας.

Συμπέραναν ότι το μητρικό γάλα περιέχει κάποια ουσία που τρέφονται αυτά τα βακτήρια -που αργότερα ονόμασαν -παράγοντας bifidus.

Ενώ παράλληλα οι χημικοί ανακάλυψαν ότι το μητρικό γάλα περιέχει υδατάνθρακες και αρκετούς ολιγοσακχαρίτες όπου το αγελαδινό δεν περιέχει.

Μετά από αρκετά χρόνια ερευνών μετά το 2006 ένας  Μικροβιολόγος  ο Γερμανός David Mills διευκρινίζει πλέον ότι ´όταν ένα βρέφος θηλάζει αποκλειστικά μπορεί να αποκομίζει ιδανικά τα οφέλη της δράσης των ολιγοσακχαριτών και ως μια προστασία απο  τα παθογόνα και τα μικρόβια όπως η Salmonella, Listeria, Vibrio cholerae, Campylobacter jejuni, entamoeba histolytica (αδηφάγα αμοιβαδα) και πολλά στελέχη του E.coli μιμούμενοι και τις γλυκάνες – ενεργώντας ως “κράχτες” παρασύροντας τα απο τα υγιή κύτταρα του μωρού!
Στη συνέχεια και στην Ομάδα των Τροφίμων για το ινστιτούτο ΥΓΕΙΑΣ στην Τοσκάνη  και το νοσοκομείο U.C. Davis νοσοκομείο Παίδων και την ΜΕΝΝ με πρόωρα μωρά (ιδιαίτερα ευπαθή σε κάθε είδους λοιμώξεις και παθογόνα) δούλεψαν με B ifantis και συνδυασμός με μητρικό γάλα με θεαματικά αποτελέσματα!

Επίσης έρευνες πιστοποιούν ότι το γάλα των μητέρων με πρόωρα μωρά έχει ιδιαίτερης σημασίας συστατικά (ανοςοςφαιρίνες, μέταλλα κλπ) για την επιβίωση του!

Θα συμφωνείτε μαζί μου ότι όσο συνειδητοποιούμε το πόσο λίγα γνωρίζουμε για το μητρικό γάλα και κατανοούμε για τους “ανώτερους μηχανισμούς  επιβίωσης” του ανθρώπινου είδους τόσο γεμίζουμε δέος για τον Νοήμον Δημιουργό μας αλλά και παράλληλα κίνητρο να υποστηρίζουμε όλο και περισσότερες μητέρες και μωρά να μην χάνουν αυτό το πολύτιμο δώρο για το μωρό τους! Το μητρικό γάλα!

Γράφει η Κατερίνα Μιχαηλίδου

Η Κατερίνα Μιχαηλίδου ΔΙEΘΝΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ IBCLC, LLLI, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ CHILDBIRTH EDUCATOR/MATERNITY CARE ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

References
BAB – LLLInternational
Choi S-W, Friso S 2010, Epigenetics: a new bridge between nutrition and health.Advances in Nutrition:An International Review Journal 1(1(:8-16)
Medical News Today. What is the gut microbiota? What is the human microbiome? Markus MacGill

 

Related posts

7 τρόποι να καθαρίσετε τα τσάκρα σας

ΩΝΑΣΗΣ – «Τα θέλω Όλα» Τον Οκτώβριο στο Θέατρο Παλλάς από τον Σταμάτη Φασουλή

Prootos

Ο Αύγουστος του χθες και του σήμερα στην Αθήνα