Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας ανεβάζει το έργο «Προμηθέας Δεσμώτης» μια παράσταση ορόσημο για σκεπτόμενους ανθρώπους -9 – 10 Αυγούστου με πρώτο σταθμό το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου
Και η μεγάλη ώρα ήρθε για παράγωγους, συντελεστές και ηθοποιούς για να πατήσουν το πόδι τους σε ένα από τα σημαντικότερα θέατρα, αυτό της Αρχαίας Επιδαύρου και παρουσιάζοντας εκεί ως πρώτο σταθμό την πολυσυζητημένη παράστασης «Προμηθέας Δεσμώτης» στις 9-10 Αυγούστου .
Λίγες ημέρες πριν την μεγάλη είσοδο τους στην Επίδαυρο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και σκηνοθέτης της παράστασης, Σταύρος Σ. Τσακίρης, παρουσία τηλεοπτικών καναλιών και δημοσιογράφων, παρουσίασε στο χώρο του Ιανός την παράσταση του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης»
Οκ Σταυρός Σ. Τσακίρης ανέλυσε με ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο την παράσταση όπως επίσης τόνισε για το πόσο τυχερός νιώθει για τους σπουδαίους ηθοποιούς που απαρτίζουν την δουλειά αυτή. Αρχικά, ξεκίνησε την παρουσιάσει του έργου του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» μια εύστοχη προσέγγιση όσο αφορά το κείμενο του έργου , επισημαίνοντας ιδιαίτερα στο πιο είναι το ακριβές νόημα του Προμηθέα Δεσμώτη.
Μας είπε ότι δεν θέλησε να το κάνει πιο μοντέρνο, ούτε να το εκσυγχρονίσει, ούτε να ρίξει γέφυρες ούτε να βάλει συμβολισμούς, γιατί όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε:
«Αν γινόντουσαν όλα αυτά, σημαίνει ότι πίσω από τον μύθο θα κρύβονταν άλλα πράγματα. Η δική μας ενασχόληση με το κείμενο μας έδειξε κάτι άλλο. Ότι το κείμενο δεν κρύβει τίποτα. Το κείμενο δεν είναι συμβολικό, ούτε απόκρυφο. Είναι αποκαλυπτικό. Η αλήθεια του είναι γυμνή, απλούστατα είναι πολύ μεγάλη. Δεν μιλάει για την εποχή που γράφτηκε, γι αυτό δεν χρειάζεται να το εκμοντερνίσεις. Το κείμενο λέει γυμνές τις αλήθειες, οι οποίες είναι πέραν από την απλή ανάγνωση, πέραν από την στενή λογική της καθημερινότητας μας. Θέλει γερό στομάχι για να τις αντέξεις. Εμείς δεν ξέρω αν τις αντέξαμε. Πιστεύω όμως ότι έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο δρόμο προς αυτό.» Ενώ στην συνέχεια συμπλήρωσε ότι «Το κείμενο δεν είναι η σύγκρουση προς κάποια εξουσία. Εκεί θα υπήρχε εκσυγχρονισμός. Είναι προς τη λογική της εξουσίας. Δεν είναι ενάντια στο θεό ούτε υπερ του θεού είναι στην ερμηνεία που δίνει ο άνθρωπος για το θεό. Δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του θεού, ούτε τοποθετεί εάν υπάρχει θεός.»
Αμέσως μετά ο κ. Σταύρος Σ. Τσακίρης παραχώρησε το μικρόφωνο στην μεγάλη ηθοποιό Κάθριν Χάντερ
Να πούμε για όσους δεν γνωρίζουν η Κάθριν Χάντερ είναι μια σπουδαία Ελληνικής Καταγωγής ηθοποιός, βραβευμένη με Olivier Award, στην κατηγορία «Καλύτερη ηθοποιός της Βρετανίας». Η Κάθριν Χάντερ όταν ξεκίνησε να μιλάει στο μικρόφωνο σε δημοσιογράφους και συντελεστές με τα λόγια της και τις εκφράσεις της έκπεμπε ένα ιδιαίτερο σεβασμό και μια ξεχωριστή ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του κ. Σταύρος Σ. Τσακίρης που την κάλεσε και την συμπεριέλαβε σε όλο αυτό το μεγαλειώδες βήμα .
Η ιδιά είπε μεταξύ άλλων : «Είναι τεράστια τιμή να βρίσκομαι εδώ, με σας, στην Ελλάδα. Είναι πολλά χρόνια που επιθυμώ να έρθω. Όταν μου έγινε η πρόταση για να παίξω τον Προμηθέα Δεσμώτη, το φοβήθηκα πάρα πολύ. Μετά σκέφτηκα τους γονείς μου, να μου λένε. Αστειεύεσαι Κατερίνα; Σου κάνουν τέτοια πρόταση και θα πεις όχι;. Όταν άρχισαν οι συναντήσεις με τον Σταύρο, τότε κατάλαβα ότι είχε αγάπη και γνώσεις για το αρχαίο θέατρο και είμαι σε ασφαλή χέρια»
Ο σκηνοθέτης κ. Σταύρος Σ. Τσακίρης για το κεντρικό ρόλο του «Αφηγητή» επέλεξε ένα από τους πιο καταξιωμένους και εμβληματικός Έλληνες ηθοποιούς στο Αρχαίο Δράμα τον Νικήτα Τσακίρογλου, ο οποίος στο παρελθόν έχει ενσαρκώσει με επιτυχία άλλες δυο φορές τον Προμηθέα.
Παίρνοντας το μικρόφωνο μπροστά του ο κ.Ν.Τσακίρογλου είπε στου δημοσιογράφους.
«Συναντήθηκα με το έργο μέσα από σπουδαίους δασκάλους. Μηνωτή, Κωτσόπουλο, Βόκοβιτς. Άνθρωποι οι οποίοι δημιούργησαν τον χώρο της τραγωδίας και μας παρέδωσαν εμάς, τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραζόμαστε. Νομίζω δεν ξεπεράστηκαν αυτοί οι τρόποι και καλό είναι να τους αναπολούμε και να μπαίνουμε εκ νέου σε αυτή την διαδικασία έκφρασης. Η Αρχαία τραγωδία δεν είναι για όλους τους ηθοποιούς, θέλει αφοσίωση. Θέλει να σκύψεις ευλαβικά μέσα στα κείμενα και να προσπαθήσεις μέσα από μια πνευματικότητα να τα εκφράσεις. Θέλει σθένος, ψυχή, φωνή, εύρος, παράστημα για να μπορέσεις να υπερισχύσεις μέσα στα αρχαία θέατρα της Ελλάδος.”Και ξανά συμπλήρωσε: «Ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι ένα έργο ορόσημο για τους σκεπτόμενους ανθρώπους, και χαίρομαι γιατί βρίσκομαι σε αυτήν την παράσταση που θα ανιχνεύσουμε για άλλη μια φορά το έργο. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη και να μπούμε κι μείς σε αυτήν την αμφισβήτηση. Για μένα ο Προμηθέας δεν είναι Επαναστάτης, είναι ο αμφισβητίας κάθε αρχής. Είναι ο εκφραστής τους τέλους. Δηλαδή αυτό που όταν τελειώνει κάτι, υπάρχει μια συνέχεια που πρέπει ο άνθρωπος να βρίσκει στο διάβα του και να μελετάει τις καταστάσεις. Ο Προμηθέας έβαλε την σκέψη. Αυτό είναι το υπέροχο δώρο, αυτό είναι το μήλο που έκλεψε ο Αδάμ και η Εύα από τον παράδεισο και μπήκε σε έναν πειρασμό να ανιχνεύει συνέχεια τα πράγματα.»
Ο κ. Σταύρος Σ. Τσακίρης στην συνέχεια πέρασε το μικρόφωνο και στο δημιουργό των σκηνικών της παράστασης όπου είναι ο διεθνούς φήμης γλύπτης Κώστας Βαρώτσος ο ίδιος είπε:
«Δεν είμαι άνθρωπος του θεάτρου. Εγώ είμαι γλύπτης. Είμαι ένας άνθρωπος που ψάχνει τις ενέργειες του χώρου για να μπορέσει να εκφράσει την πολιτισμική διαστρωμάτωση του τόπου. Το να βρεθώ με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους σε ένα ενεργότοπο όπως είναι το θέατρο της Επιδαύρου για μένα είναι μια ευλογία και πρέπει να ευχαριστήσω δημόσιο τον Στάυρο Τσακίρη.
Όσα αφορά το σκηνικό τώρα, «προσπάθησα να δουλέψω ένα σκηνικό όχι με τον κλασικό τρόπο όπως έχουμε μάθει να βλέπουμε τον Προμηθέα καρφωμένο πάνω σε ένα βράχο. Προσπάθησα να βρω αυτή την κάθετη σχέση που έχουν και τα αρχαία θέατρα, μεταξύ του ιερού και του γήινου. Δεν βλέπω την ώρα να τοποθετήσουμε το σκηνικό στην Επίδαυρο. Εκεί θα καταλάβω αν πέτυχα.»
Την σκυτάλη πήρε υποχρεωτικά θέλοντας και μη ο ενδυματολόγος της παράστασης Γιάννης Μετζικώφ:
Ίδιος τόνισε για το ρεαλισμό που δεν υπάρχει στο έργο και αφού δεν θα μπορούσε να βγάλει γυμνούς τους ηθοποιούς, Και επειδή το γυμνό είναι αδύνατο στις μέρες μας να γίνει μια και τόσο βρώμισε η οπτική μας, κατέφυγε στη διαχρονία, σε ενδύματα που δεν πάνε πουθενά. Δεν σου θυμίζουν κανένα χθες, κανένα τώρα. Είναι ετερόκλητα, ενδύματα του ονείρου. « Για μένα» τόνισε «ήταν μια γοητευτική κατάσταση. Πολλές φορές έχω κάνει τον Προμηθέα. Αυτή τη φορά όμως, «παιδεύτηκα», να τοποθετήσω το εικαστικό μέρος σε κάτι που με άφησε εντελώς ευχαριστημένο.»
Και τέλος το μικρόφωνο πέρασε σε ένα Ιταλό το Marcello Magni, γνωστό κινησιολόγο η αλλιώς θεατρικό χορογράφο , ένας εκ των συνιδρυτών του διεθνώς γνωστού θιάσου Complicite
Για πρώτη φορά στην θεατρική καριέρα ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς του αναθέτετε να υποδυθεί το τραγικό ρόλο του Ήφαιστου μια καθόλου εύκολη ερμηνεία.
Ας δούμε όμως καλύτερα τι μας είπε ο ίδιος: «Ως κωμικός, με πολλή αβρότητα πήρα την απόφαση να υποδυθώ ένα δραματικό ρόλο. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική πρόσκληση να πάω κόντρα σε αυτό που έμαθα να κάνω υποκριτικά»
Κλείνοντας την αναφορά μας στην συνέντευξη τύπου να πούμε επίσης ότι επι σκηνής θα παρακολουθήσουμε άλλους τρεις γνωστούς αλλά και ταλαντούχους ηθοποιούς την Πέγκυ Τρικαλιώτη να υποδύεται την ΙΩ, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη στο ρόλο του «Κράτους» και τον Γεράσιμο Γενατά στον ρόλο του Ωκεανού .Τέλος το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρία νέα παιδιά της νεότερης γενιάς ηθοποιών : Την Ηλιάνα Μαυρομάτη, την Αντιγόνη Φρυδά και τον Κωσταντίνο Νικούλι.
Παράληψης θα ήταν να μην αναφέρουμε και το εννεαμελές χορευτικό που μέσα σε αυτό θα συμμετέχει και ο Κορυφαίος και παλαιό στέλεχος του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Πάτρας Περικλής Βασιλόπουλος.
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία Σταύρος Σ.Τσακίρης
Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνική εγκατάσταση Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ
Κίνηση Marcello Magni
Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι.
Ημερομηνία: 9 και 10 Αυγούστου 2019
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισητηρίων: Από 15€ έως 80€
Προπώληση: www.ticketmaster.gr
Καλοκαιρινή περιοδεία
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΠΑΡ. 09/08 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ΣΑΒ. 10/08 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ΔΕΥ. 12/08 ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
ΤΡ. 13/08 ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
ΠΑΡ. 16/08 ΔΕΛΦΟΙ /ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ
ΣΑΒ. 17/08 ΒΟΛΟΣ /ΘΕΡ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
ΚΥΡ. 18/08 ΦΙΛΙΠΠΟΙ /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ /ΑΡΧ. ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΔΕΥ. 19/08 ΜΟΥΔΑΝΙΑ /ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
ΤΡ. 20/08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
ΤΕΤ. 21/08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
ΠΕΜ. 22/08 ΛΑΡΙΣΑ / ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
ΠΑΡ. 23/08 ΔΙΟΝ /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ / ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝ
ΣΑΒ.24/08 ΔΩΔΩΝΗ ή Ε.Η.Μ
ΠΕΜ. 29/08 ΗΡΩΔΕΙΟ
ΠΑΡ. 30/08 ΗΡΩΔΕΙΟ
ΣΑΒ. 31/08 ΠΑΠΑΓΟΥ / ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΔΕΥ. 02/09 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ Δ. ΚΙΝΤΗΣ
ΤΡ. 03/09 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
ΠΕΜ. 05/09 ΒΥΡΩΝΑΣ / ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ
ΣΑΒ. 07/09 ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΕΙΟ