Τα Τρίκαλα εν τέλει είναι μια πόλη που δεν το περιμένεις πως μπορεί να είναι τόσο όμορφη και τόσο ζωντανή.
Βρίσκεις κίνηση, ζωή, δραστηριότητα, παλιές και σύγχρονες συνοικίες, πόλη της μουσικής και της τεχνολογίας. Κέντρο των Τρικάλων είναι η πολύβουη πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου· αυτή που μέχρι να υιοθετήσει το σημερινό της όνομα την είπαν και Ρήγα Φεραίου, αργότερα και Αμερικανών. Το πέρα-δώθε εδώ είναι ασταμάτητο, κάθε ώρα της μέρας, και λογικό μια και από εδώ ξεκινάς για να πας παντού στα Τρίκαλα. Η στάθμευση είναι ένα κάποιο ζήτημα, αλλά και αυτό λύνεται.
Η περίφημη γαλλική γέφυρα
Μία από τις δέκα συνολικά που περνούν πάνω από τον ποταμό Ληθαίο που διασχίζει την πόλη. Η γέφυρα κατασκευάστηκε στη Γαλλία, εξ ολοκλήρου από χυτοσίδηρο, μεταφέρθηκε στα Τρίκαλα το 1886, έχει μήκος 31 μ. και ύψος 6,3 μ., και καθώς η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε πεζούς και ποδήλατα, είναι ό,τι πρέπει για ρέμβη με φόντο το ποτάμι.
Ο Μύλος
Ένα εντυπωσιακό βιομηχανικό συγκρότημα (περίπου εκατό στρεμ.) που κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου λειτουργεί ως βιομηχανικό μουσείο και χώρος πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων (φιλοξενεί θέατρο, σινεμά, συνεδριακό κέντρο). Τα Χριστούγεννα, όμως, και για περισσότερο από έναν μήνα, μετατρέπεται σε «Μύλος των Ξωτικών», μια ονειρεμένη χώρα παιχνιδιού και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους, σε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, αγαπήθηκε σε χρόνο μηδέν και καθιερώθηκε ως αναπόσπαστος θεσμός των χειμερινών Τρικάλων.
Παλιά Πόλη των Τρικάλων
Το ιστορικό της Παλιάς Πόλης πηγαίνει πραγματικά πολύ πίσω, μέχρι την 4η π.Χ. χιλιετία και την αρχαία Τρίκκη. Το υγιεινό κλίμα της περιοχής, με τον κάμπο αλλά και την ευεργετική επίδραση των δροσερών ρευμάτων από την Πίνδο έκαναν τους αρχαίους Έλληνες να τοποθετήσουν εδώ τη γενέτειρα του Ασκληπιού, του γιου της Ιατρικής.
Βαρούσι
Κατά τα ύστερα χρόνια, η Τρίκκη συνέχισε να παίζει κομβικό ρόλο στην περιοχή, γνώρισε την κατοχή πολλών εισβολέων και άρχισε να αναβαθμίζεται αισθητά μετά την απελευθέρωση (1881), όταν και άρχισε να αλλάζει πρόσωπο, να κατασκευάζονται νέοι δρόμοι και πλατείες και το κέντρο της να μετατοπίζεται από τις παρυφές του Κάστρου προς το ποτάμι. Τότε χτίστηκαν και πολλά από τα σημερινά αρχοντικά, η πόλη άρχισε επισήμως να αποκαλείται Τρίκαλα, μεγάλωσε με την εγκατάσταση πολλών Βλάχων της Πίνδου, αλλά και Καραγκούνηδων από τον κάμπο, το 1906 έγινε η πρώτη θεσσαλική πόλη με ηλεκτρικό ρεύμα, υποδέχτηκε πρόσφυγες, άρχισε να αναπτύσσεται βιομηχανικά (κυρίως με τη δημιουργία του Παγοποιείου Κλιάφα, που σήμερα φιλοξενεί το ομώνυμο βιομηχανικό μουσείο), ώσπου ήρθε ο σεισμός του ’54 και έπειτα ο σεισμός της αντιπαροχής για να χαθούν κάποια από τα ιστορικά κτίρια.
Μια γερή γεύση από το αρχοντικό παρελθόν των Τρικάλων θα πάρεις στο Βαρούσι, την παλιά χριστιανική συνοικία κάτω από το Κάστρο. Σχεδόν όπου και να βρίσκεσαι στο Βαρούσι δεν γίνεται να μη σηκώσεις το κεφάλι και να δεις το Ρολόι, το περίφημο σήμα-κατατεθέν των Τρικάλων. Το Ρολόι βρίσκεται μέσα στο βυζαντινό Κάστρο (δωρεάν είσοδος) και ανεγέρθηκε το 1936, στη θέση όπου μέχρι τότε βρισκόταν μια πελώρια καμπάνα που είχαν στήσει παλαιότερα οι Τούρκοι. Το ίδιο το κάστρο ήταν κάποτε ένα από τα ισχυρότερα φρουριακά συγκροτήματα της Θεσσαλίας, ελέγχοντας μάλιστα τα περάσματα για την Πίνδο και την Ήπειρό.
Στα μέρη του Τσιτσάνη
Στα Μανάβικα, την παλιά κακόφημη συνοικία που σήμερα όμως έχει μετατραπεί σε έναν γαστριμαργικό παράδεισο, με ένα σωρό περιποιημένα εστιατόρια να γεμίζουν κάθε βράδυ από κόσμο.
Ξεχωρίζει η τεράστια τοιχογραφία (150 τ.μ.) που φιλοτεχνήθηκε το 2006 από Γάλλους καλλιτέχνες στο πλαίσιο ενός προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης κτιριακών όψεων. Αναπαριστά μια λαϊκή γειτονιά, όμως σε ένα από τα μπαλκόνια της απεικονίζεται ο θρυλικός Βασίλης Τσιτσάνης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες.
Γέννημα-θρέμμα Τρικαλινός, ο Τσιτσάνης ανανέωσε για τα καλά τη λαϊκή μουσική, με στίχους και μελωδίες που απομακρύνονταν από το ρεμπέτικο και παρέπεμπαν περισσότερο στη Δύση, αγαπήθηκε όσο λίγοι και οι Τρικαλινοί ποτέ δεν έπαψαν να τον τιμούν. Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και το Μουσείο Τσιτσάνη, στις παλιές φυλακές που μάλλον αναφέρεται και το περίφημο άσμα του Σακαφλιά που «σκοτώσανε στα δυο στενά».
Τα Τρίκαλα επενδύουν στο μέλλον
Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη φιλική στον άνθρωπο: οι Τρικαλινοί αγαπούν πολύ το ποδήλατο, σέβονται τις διαβάσεις και γενικά είναι υποδειγματικοί όσον αφορά την οδική τους συμπεριφορά.