ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Τσουμπλέκι Άρτας: Κεφτέδες με κρεμμύδια φούρνου

Τσουμπλέκι Άρτας: Κεφτέδες με κρεμμύδια φούρνου

 

Αν ψάχνετε ένα φαγητό που να συνδυάζει την παράδοση με την ευκολία, τότε δοκιμάστε τους κεφτέδες με κρεμμύδι στο φούρνο. Είναι ένα φθηνό και γρήγορο φαγητό που θα σας χορτάσει και θα σας ευχαριστήσει.

 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι

  • 300 g κιμάς μοσχαρίσιος (Για τους κεφτέδες)
  • 200 g κιμάς πρόβειος (Για τους κεφτέδες)
  • 150 g ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί (Για τους κεφτέδες)
  • 1 μεγάλο αβγό (Για τους κεφτέδες)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (Για τους κεφτέδες)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (Για τους κεφτέδες)
  • 1 κουτ. σούπας αποξηραμένος δυόσμος (Για τους κεφτέδες)
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (Για τους κεφτέδες)
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι (Για τους κεφτέδες)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για τους κεφτέδες)
  • αλάτι (Για τους κεφτέδες)
  • 4 μεγάλες τομάτες
  • 1,5 κρεμμύδια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας τοματοπελτές
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι

Ας μαγειρέψουμε

Για τους κεφτέδες: 1. Μουλιάζουμε την ψίχα σε νερό και τη στύβουμε για να φύγει το περιττό νερό. 2. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο χοντρό μέρος του τρίφτη (ρεντέ). 3. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά. 4. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τους χρησιμοποιήσουμε. Για τη σάλτσα: 5. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. 6. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν όλα τους τα υγρά. 7. Ταυτόχρονα, ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις τομάτες, τις ψιλοκόβουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο τρυπητό. 8. Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το ξίδι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, τον τοματοπελτέ (διαλυμένο σε 200ml νερό), τις τομάτες, και αλατοπίπερο. 9. Μεταφέρουμε το μίγμα σε γάστρα, τοποθετούμε μέσα τους κεφτέδες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. 10. Ψήνουμε το τσουμπλέκι στους 180οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 50‘ ή μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του, ενώ στα τελευταία 10’ ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να πάρουν χρώμα οι κεφτέδες. Trivia Σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, στο τέλος αβγοκόβουν το τσουμπλέκι – αντί του κλασικού αβγολέμονου, επιλέγουν ένα μίγμα αβγού και ξυδιού

Tips 

Το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσετε νόστιμο και αρωματικό κιμά, να του δώσετε σχήμα μπάλας και να τους ψήσετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια τα κρεμμύδια,  θα δώσουν όλη τη γεύση και τη  γλυκύτητά τους όσο ψήνονται. Συνοδέψτε τους με ζυμωτό σπιτικό ψωμί, με  λίγο γιαούρτι, η φέτα ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός

 

Related posts

Ρεβιθόψωμο της Γιαγιας

Οι 5 καλύτερες συνταγές για γλυκό του Γιώργου Τσελεμεντέ

Κοτόπουλο θρουμπάτο με μπάμιες καπνιστές του σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ