Βαρβάρα η Ασουρές: Η παραδοσιακή συνταγή
Βαρβάρα η Ασουρές: Το πιάτο αυτό,είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, θεωρείται ιδανικό για όσους χρειάζονται άμεση ενέργεια
Ο ασουρές ή βαρβάρα είναι μια παραδοσιακή συνταγή με γλυκό χυλό από βρασμένο σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, που θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.
Η συνταγή μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα υλικά, όπως αλεύρι, ταχίνι, μέλι, ζάχαρη, και ποικιλία ξηρών καρπών και φρούτων. Στη Θράκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα το λένε “βαρβάρα”, ενώ στα νησιά του Αιγαίου είναι γνωστός ως “ασουρές”, με ιστορικές ρίζες από την αρχαία Ελλάδα.
Η συνταγή που παρουσιάζεται περιλαμβάνει τα βασικά υλικά του ασουρού, όπως σιτάρι, μέλι, καρύδια, σταφίδες, και σουσάμι. Το πιάτο αυτό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, θεωρείται ιδανικό για όσους χρειάζονται άμεση ενέργεια, όπως αθλητές ή άτομα με απαιτητική καθημερινότητα, αν και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής θερμιδικής αξίας του.
Συστατικά
- 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο, μουλιασμένο αποβραδίς
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1-2 φύλλα αρμπαρόριζας (αν υπάρχει)
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
- 350 γρ. μέλι
- 150 γρ. μαύρες σταφίδες
- 200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
- 50 γρ. σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο και αλεσμένο
- Για το σερβίρισμα: ρόδι, φιστίκια Αιγίνης, πετιμέζι και κανέλα
Διαδικασία
- Βράζουμε το σιτάρι με νερό και αρμπαρόριζα για 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
- Σε ένα τηγάνι, καβουρδίζουμε το αλεύρι με το καρδάμωμο μέχρι να αρχίσει να μυρίζει ευχάριστα.
- Χτυπάμε μέρος του σιταριού με λίγο από το νερό του και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα για να γίνει πιο πυκνό το μείγμα.
- Ρίχνουμε μέλι, καρύδια, σταφίδες και σουσάμι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει.
- Σερβίρουμε τον ασουρέ ζεστό ή κρύο, με γαρνίρισμα από φιστίκια, ρόδι, πετιμέζι και κανέλα.
Αυτός ο γλυκός χυλός διατηρείται στο ψυγείο για μέχρι τρεις ημέρες και είναι ιδανικός για να τον απολαύσουν όλοι όσοι αγαπούν τα παραδοσιακά και θρεπτικά γεύματα.