ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Βούρτσες: Πόσο σημαντικό είναι το καθάρισμα στις βούρτσες των μαλλιών μας…

Βούρτσες: Πόσο σημαντικό είναι το καθάρισμα στις βούρτσες των μαλλιών μας για την καλή υγειά του τριχωτού του κεφαλιού μας!!

 

Οι βούρτσες μαλλιών μπορούν να γίνουν το πιο κατάλληλο εργαλείο για να προκαλέσουν ζημιά στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Η συσσώρευση τριχών κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη βούρτσα είναι φυσιολογική. Όμως εκτός από τις τρίχες συσσωρεύονται, σωματίδια σκόνης, έλαια από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε (ή αυτά που εκκρίνει το κρανίο), βακτήρια, και ρύποι από το περιβάλλον, και γίνεται πηγή βρωμιάς, βακτηρίων και μυκήτων ,που μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά ή το τριχωτό του κεφαλιού.
Το να καθαρίζουμε την βούρτσα των μαλλιών μας απλά αφαιρώντας τις τρίχες που έχουν μείνει πάνω δεν είναι αρκετό. Γι’αυτο το λόγο μια φορά κάθε 10 ημέρες το σχολαστικό καθάρισμα, το πλύσιμο και η απολύμανση της βούρτσας ή της χτένας μας είναι πολύ σημαντικό τόσο για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της ,όσο και να προστατεύσουμε την υγεία του δέρματος του κεφαλιού μας και των μαλλιών μας.

 

Ας ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στις οδηγίες για το πώς να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών μας.

1. Απομακρύνετε τις τρίχες.
Αν δεν απομακρύνατε ήδη τις τρίχες από τη βούρτσα σας, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει ν” αρχίσετε να κάνετε. Ανάλογα με τον τύπο της βούρτσας και πόσες τρίχες έχει, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη με τα χέρια.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χτένα με σκληρά δόντια,ή μια λισουάρ ή ένα ψαλίδι.
2. Μουλιάστε για να αφαιρέσετε τη βρομιά.
Ακόμη και αν δεν βλέπετε να έχουν παραμείνει τρίχες, θα πρέπει να μουλιάσετε τη βούρτσα σε ζεστό νερό με σαμπουάν ή φυσικά συστατικά όπως μαγειρική σόδα, τα οποία δεν αλλοιώνουν το pH του δέρματός μας ,δεν βλάπτουν τη βούρτσα μας, απομακρύνουν τους μικροοργανισμούς και τη βρομιά που έχουν κολλήσει σε σημεία που δε βλέπουμε.
*Βάλτε ζεστό νερό σε ένα πλαστικό δοχείο.
Προσθέστε το σαμπουάν ή τη μαγειρική σόδα(ή και τα δύο μαζί)και ανακατέψτε ώστε να διαλυθεί καλά.
Αν η βούρτσα είναι εντελώς πλαστική, βυθίστε τη πλήρως και κουνήστε καλά. Αφήστε τη για πέντε λεπτά.
Για βούρτσες με επένδυση στη λαβή ή ξύλινη δε θα πρέπει να έρθει σε επαφή με το διάλυμα. Σε αυτή την περίπτωση, βυθίστε τη βούρτσα ανάποδα και φροντίστε να μουλιάζουν μόνο οι τρίχες τις βούρτσας.
3. Αφαιρέστε περιττά σωματίδια βρομιάς.
Αν κατά το μούλιασμα κάποια σωματίδια βρομιάς παραμένουν κολλημένα στη βούρτσα σας, θα χρειαστεί να τρίψετε με μια οδοντόβουρτσα,ώστε να τα αφαιρέσετε.
4. Απολυμάνετε τη βούρτσα.
Θα χρειαστείτε ένα μπολ με ζεστό νερό και λίγο λευκό ξίδι:
Αναμείξτε 1/2 κούπα λευκό ξίδι με 1/2 κούπα ζεστό νερό.
Μουλιάστε τη βούρτσα για περίπου 15′ με 20′ λεπτά.
5. Στεγνώστε τη βούρτσα.
Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία καθαρισμού, πλύντε τη βούρτσα με λίγο κρύο ή ζεστό νερό.Τινάξτε τη καλά και τοποθετήστε τη ανάποδα σε ένα στεγνό πανί. Αφήστε τη να στεγνώσει και θα αποκτήσετε μια πεντακάθαρη βούρτσα!
Extra tips: Μπορείτε αν θέλετε να αρωματίσετε τη βούρτσα με κάποιο έλαιο που σας αρέσει.
Τώρα ξέρετε πώς να απολυμαίνετε και να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας, ώστε να εξολοθρεύσετε οποιαδήποτε απειλή μπορεί να βλάψει την υγεία των μαλλιών,
του κεφαλιού σας.

 

 

Related posts

Ε.Ο.Π.Υ.Υ: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το γονιδιακό έλεγχο των μεταλλάξεων γονιδίων BRCA1 & 2

Newsroom

Ο Δρ. Μηνάς Καπετανάκης: Εξηγεί ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για εμφάνιση επιληψίας σε παιδιά

Newsroom

Γιατί χρειάζεται βοήθεια μια μητέρα που θηλάζει;