ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για μαζική χρήση

Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για μαζική χρήση

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή, η MHRA, ανακοίνωσε πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το οποίο προσφέρει έως και 95% προστασία έναντι του κορονοϊού, είναι ασφαλές για μαζική διάθεση και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα.

 

Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση”, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση της Βρετανίας. “Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε.

Η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις – αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ατόμων, με δύο εμβολιασμούς ανά άτομο. Περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες σύντομα.

Παρ’όλο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός, οι άνθρωποι δεν πρέπει να εφησυχαστούν αλλά να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, υποστηρίζουν ειδικοί σύμφωνα με το BBC.

Οι ειδικοί της χώρας έχουν καταρτίσει μια προσωρινή λίστα προτεραιότητας για τους εμβολιασμούς, με στόχο άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ένοικοι και το προσωπικό των γηροκομείων, ακολουθούμενοι από άτομα άνω των 80 ετών και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, δήλωσε ότι η εξουσιοδότηση από τη MHRA αποτελεί μια “ιστορική στιγμή”.

 

“Η σημερινή εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος για τον οποίο εργαστήκαμε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε τη MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει μια προσεκτική αξιολόγηση και να λάβει έγκαιρα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων της Βρετανίας”, είπε.

”Καθώς αναμένουμε περαιτέρω εγκρίσεις, επικεντρωνόμαστε στην ασφαλή παροχή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο. Με χιλιάδες ανθρώπους να μολύνονται, η κάθε μέρα έχει σημασία στη συλλογική κούρσα για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πανδημία”, πρόσθεσε

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες Pfizer και BioNTech έχουν καταθέσει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν χθες.

Η αίτηση στον ΕΜΑ έγινε αφού η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech υπέβαλαν αίτηση στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ στις 20 Νοεμβρίου.

Ο EMA από τη μεριά του ανακοίνωσε πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19.

Παράλληλα ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Related posts

Το τραγούδι της Ημέρας: «ΠΡΟΞΕΝΙΟ» Από τον Νότη Σφακιανάκη – Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε!

Διαδικτυακές Προσεγγίσεις: «Εστίαση και πολιτισμός οι μεγάλοι αδικημένοι της πανδημίας»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ – VICKY LEANDROS ΣΕ EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Newsroom