ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κοινωνία

Υγειά: Απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία επί πληρωμή – Πώς θα λειτουργήσουν

χειρουργεία+greekaffair.news

Υγειά: Απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία επί πληρωμή – Πώς θα λειτουργήσουν

 

Απογευματινά χειρουργεία: Πλαφόν τα 2.000 για πολίτες – Σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμο το σάιτ που θα αφορά την ενιαία λίστα χειρουργείων

 

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έρχονται στο ΕΣΥ. Το πλαίσιο λειτουργίας τους θα παρουσιάσουν σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, σήμερα τα χειρουργεία του ΕΣΥ λειτουργούν μέχρι τις 15:00, εκτός αν υπάρξει κάποιο έκτακτο περιστατικό. Αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει, εντούτοις θα δίνεται πλέον η δυνατότητα για τη λειτουργία χειρουργείων και το απόγευμα, για τα οποία ωστόσο ο ασθενής θα πρέπει να πληρώνει. Προκειμένου βέβαια να μπορεί μία κλινική να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τα προγραμματισμένα πρωινά χειρουργεία.

 

Οι λίστες αναμονής

Στόχος της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων είναι να μειωθούν οι λίστες αναμονής, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και τους 18 μήνες, σε λίγες εβδομάδες. Και αυτό καθώς αναμένεται μια μερίδα ασθενών που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει να προτιμήσει τα απογευματινά χειρουργεία, οπότε θα μικρύνει η αναμονή για τις πρωινές επεμβάσεις.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει επίσης ανακοινώσει πως υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν δωρεάν περίπου 50.000 επεμβάσεις που εκκρεμούν σε απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, για όσους πολίτες έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα σε λίστα αναμονής, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων

 

Όσον αφορά το κόστος των απογευματινών χειρουργείων, ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ποσό της συμμετοχής θα είναι περίπου 70% για τον ΕΟΠΥΥ και 30% για τον ασθενή.

Οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έρχονται πάντως εν μέσω αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ενώ ερωτηματικό αποτελεί εάν επαρκεί το προσωπικό του ΕΣΥ (ενδεικτικά υπάρχουν μεγάλες και χρόνιες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους) για να προχωρήσει η νέα αυτή δυνατότητα.

Όπως αναφέρει επίσης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, εκτός από τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη την έξοδο των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό και παράλληλα την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

 

 

 

Related posts

Το ΣτΕ απορρίπτει την αίτηση της ΠΑΣΚΕΔΙ για ακύρωση της απαγόρευσης του καπνίσματος

Newsroom

Σκρέκας – για Market Pass 2: Την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν και πάλι οι πληρωμές

Σε 155.000 παιδιά θα δοθούν φέτος voucher, έναντι 127.000 που ήταν πέρυσι για τη φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ

Newsroom