ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Κατερίνα Μιχαηλίδου: Η ζάχαρη μας εθίζει από την βρεφική μας ηλικία…

Κατερίνα Μιχαηλίδου: Η ζάχαρη μας εθίζει από την βρεφική μας ηλικία και δημιουργεί τις περισσότερες παθήσεις

 

 

Γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε ζάχαρη, θα είστε σε θέση να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες

 

Η Κατερίνα Μιχαηλίδου είναι Πιστοποιημένης Συμβούλου Γαλουχίας IBCLC (Ιnternational Board Certified Lactation Consultant) και Βοηθός Μητρότητας (CPD), ειδικευμένη στην φροντίδα των γυναικών κατά την περίοδο της λοχείας αλλά και ως συμπαραστάτρια  κατά τον τοκετό (birth partner), σύμφωνα με τα standard της DONA (www.dona.org)

Το Διεθνές Ανώτατο Συμβούλιο Εξεταστών IBCLE  www.ilca.org , www.ibclc.org όπου εξειδικεύτηκε, εδρεύει στην Αμερική, και έχει  παραρτήματα σε πάνω από 65 χώρες του κόσμου.Δεδομένης της αυστηρότητας της διαδικασίας πιστοποίησης, σε Παγκόσμιο επίπεδο και  η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τους IBCLC πρότυπο εκπαίδευσης με θέμα το μητρικό θηλασμό. Οι δε γνώσεις που πιστοποιούνται από τις εξετάσεις του IBLCE υπερκαλύπτουν τις απαιτούμενες από την ΕΕ γνώσεις που χρειάζεται να έχουν οι φορείς για το σχέδιο δράσης για την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στην Ευρώπη καθώς και σε Διεθνές Επίπεδο.

Ως Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας  παρακολουθεί Διεθνή και Ευρωπαικά Συνέδρια (HΠΑ, Eυρώπη) και στην Ελλάδα συμμετέχει σε ημερίδες κάνοντας ομιλίες και παρουσιάζοντας θέματα σχετικά με τον μητρικό θηλασμόσε νοσοκομεία, πανεπιστήμια και στο ευρύ κοινό αλλα και οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας.

Είναι μέλος του Συλλόγου των ΙBCLC της  Αμερικής  www.ilca.org και Ευρώπης – elactia, www.velb.org που εδρεύει στην Αυστρία και ενεργό μέλος του Συλλόγου των IBCLC Ελλάδος «γαλαξίας» www.thilasmosonline.info , όπου και ένας  από  τους στόχους του είναι η ίδρυση της Πρώτης Ιατρικής Ακαδημίας Θηλασμού όπου θα εκπαιδεύονται επαγγελματίες υγείας στον μητρικό θηλασμό – και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος) και μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Πιστοποίησης Βοηθών Μητρότητας της Βόρειας Αμερικής www.dona.org

Για περισσότερο από μια δεκαετία έχει εργασθεί και στον Σύνδεσμό Θηλασμού Ελλάδος  (παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL που σημαίνει «σύνδεσμος γάλακτος», και συμβουλεύει επίσημα την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) www.llli.org

Στον Οργανισμό έχει εργασθεί  εκτός από Σύμβουλος μητρικού Θηλασμού και στις Δημόσιες Σχέσεις  και ως μέλος συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «γαλουχω» του Οργανισμού όπου διατηρεί και μόνιμη στήλη τα τελευταία χρόνια.

Κύριος στόχος της είναι η ενδυνάμωση-υποστήριξη και παροχή βοήθειας των μητέρων ώστε να θηλάσουν τα παιδιά τους με επιτυχία ως αναπόσπαστο κομμάτι της μητρότητας. Είναι η ίδια μητέρα δυο γιών και πιστεύει ότι η ιδιότητα της ως μητέρα είναι ο ανώτερος «τίτλος» που μπορεί να αποκτήσει μια γυναίκα…

Θεωρείτε ότι η ζάχαρη είναι ένα καθημερινό ναρκωτικό που μας εθίζει όταν την βάζουμε στον Οργανισμό μας; 

Είναι γεγονός ότι η ζάχαρη είναι εθιστική!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες ( π.χ. Oregon Research Institute, Konnectikat College κτλ. ) και πολλών νεύρο-επιστημόνων, είναι ξεκάθαρο ότι η ζάχαρη είναι μια από τις ουσίες που δημιουργεί εθισμό, παρόλο που δεν υπάρχει κάποια ιατρική εξέταση, που να το αποδεικνύει.

Παρεμπιπτόντως, σε μια από τις μεγαλύτερες μελέτες διάρκειας 35 ετών, δοκιμάζοντας διάφορες τροφές ώστε να δουν ποια είναι η πιο εθιστική, ξεχώρισαν τέσσερις τροφές – πίτσα σοκολάτα, μπισκότα, παγωτό.

Ας αναλογιστούμε το πως είμαστε πλασμένοι- όχι μόνο να καταναλώνουμε τροφή για να επιβιώνουμε αλλά και να την απολαμβάνουμε.

Ουσιαστικά η γλυκιά γεύση σηματοδοτούσε την καταλληλότητα μιας τροφής σε αντίθεση με τις πίκρες τροφές που ήταν επικίνδυνες!

 Η πρώτη μας επαφή με την γεύση αφού γεννηθούμε είναι το μητρικό γάλα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, κάνοντας έτσι το γάλα γλυκό και συνδυάζοντας το με την μητρική επαφή μαζί με αισθήματα ασφαλείας και ευχαρίστησης – όπου, λόγου της έντονης αυτής της μνήμης – μας ακολουθεί μια ροπή προς την γλυκιά γεύση!

Με ποιον τρόπο δημιουργείται εξάρτηση;

Όταν γίνεται κατάχρηση της ζάχαρης, διεγείρονται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης, νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.

Σταδιακά, ο εγκέφαλος θέλει να κρατήσει τα πράγματα σε ισορροπία και οι υποδοχείς της ντοπαμίνης στους νευρώνες αρχίζουν να μειώνονται, δημιουργώντας έτσι το φαινόμενο της ΑΝΟΧΗΣ, εφόσον αναστέλλεται η δράση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που μεταφέρει την ντοπαμίνη έξω από τις συνάψεις και πίσω στους νευρώνες – μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το επίπεδο ευχαρίστησης όσο περνάει ο καιρός.

Έτσι για να πετύχουμε την ίδια αρχική ευχαρίστηση , όχι μόνο τρώμε περισσότερο, αλλά εκδηλώνουμε και συμπτώματα στέρησης!

Πως μπορεί κάποιος που είναι διαβητικός ή έχει πρόβλημα με την ζάχαρη να απεξαρτηθεί από αυτήν; Υπάρχουν τρόποι;

Σαφέστατα εξαρτάται τον τύπο του διαβήτη (πχ ινσουλινοεξαρτώμενος η όχι ) και βέβαια υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ενός διατροφολόγου η και ενδοκρινολόγου γενικά ένας διαβητικός μπορεί κάνοντας μικρά συχνά ισορροπημένα γεύματα να εξισορροπήσει την ανάγκη για κατανάλωση ζάχαρης.

Επίσης συνήθως αντί για ζάχαρη μπορεί να καταναλώνει φυσικά υποκατάστατα, όπως στέβια κλπ ή φρούτα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθώς και σωστούς συνδυασμούς ώστε να μην δημιουργείται έντονο πρόβλημα με την καμπύλη γλυκόζης.

Βέβαια η όλη απεξάρτηση γίνεται με μεθοδικότητα και ισοδύναμες τροφές οπότε ο “βαθμός δυσκολίας ” μειώνεται! Δεν είναι ακατόρθωτο!

Ποια είναι η ετήσια κατανάλωση ζάχαρης στην Ελλάδα; Ο Έλληνας καταναλώνει υπερβολικές δόσεις ζάχαρης;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αλλά σίγουρα ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια κατανάλωσης της αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα επιτρεπτά γραμμάρια κατανάλωσης ζάχαρης ημερησίως είναι μέγιστο 25 gr!!! 

Ενώ πριν το 2014 ήταν τα διπλάσια, 50 gr!

Αν αναλογισθούμε την κρυμμένη ζάχαρη σίγουρα δεν ξεφεύγει εύκολα κανείς!

Είναι παντού!! Μπισκότα, ψωμί, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, χυμοί, ανθρακούχα ποτά, αλκοόλ, επεξεργασμένες τροφές  

Επίσης, τα δεδομένα που έχουμε για την χώρα μας σχετικά με την παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις κοκ επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει υπερκατανάλωση / κατάχρηση!

Πολλοί γονείς συνηθίζουν  να ταΐζουν τα νεογνά τους με τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη. Αυτό πόσο καλό η κακό μπορεί να είναι για ένα νεογέννητο;

Το μητρικό γάλα είναι η τέλεια τροφή για το μωρό. Αφομοιώνεται ιδανικά!

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρόλο που (ίσως ακούγεται παράξενο – σύμφωνα με εκτενείς μελέτες – το μητρικό γάλα αλλάζει σύσταση ανάλογα με την ηλικία του μωρού, κατά την διάρκεια του γεύματος καθώς και μέσα στο 24ωρο, προσαρμόζοντας στις ανάγκες του μωρού!

Για παράδειγμα το γάλα της μητέρας που έχει γεννήσει πρόωρα έχει περισσότερα μέταλλα ώστε να ενισχύει το ιδιαίτερα ανώριμο και ευαίσθητο πεπτικό σύστημα του πρόωρου!

Επίσης, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που θηλάζουν προσβάλλονται από λιγότερες και λιγότερο σοβαρές ασθένειες και αλλεργίες , από τα παιδιά που δεν έχουν πάρει ποτέ τους μητρικό γάλα!

Προσφέρει τον καλύτερο ιδανικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και αντισωμάτων για να αναπτυχθεί κάθε παιδί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Στον αντίποδα το βιομηχανοποιημένο γάλα έχει επεξεργασθεί  σε μεγάλο βαθμό και έχει και πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες για να μπορεί να αφομοιωθεί από το ανώριμο πεπτικό σύστημα του μωρού με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις – αντιδράσεις σε βάθος χρόνου – οπότε αποτελεί μόνο μια λύση ανάγκης ´όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες του μωρού από το μητρικό γάλα .

Επενδύοντας λοιπόν στα μακροπρόθεσμα οφέλη του μητρικού γάλακτος σίγουρα το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή από όλες τις απόψεις !!

Ποιες είναι η τροφές που πρέπει να επιλέγουν οι γονείς για τα παιδιά ώστε να τα προστατέψουν από το ναρκωτικό που λέγετε ζάχαρη;

Ανάλογα με την ωριμότητα και τα αντίστοιχα σημάδια /νευρολογικά αντανακλαστικά  του μωρού συνήθως μετά τους 6 μήνες σταδιακά ξεκινά η εισαγωγή στερεών τροφών .

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να εισαχθούν τροφές που μπορεί  όχι μόνο να αφομοιώσει το μωρό αλλά και να μην δημιουργήσουμε άθελα μας μια σχέση εξάρτησης με κάποιες τροφές και ειδικά τις γλυκές!

Πιο συγκεκριμένα οι γευστικοί κάλυκες στην περιοχή της γλώσσας του μωρού είναι πολύ αγνοί και δεν έχουν “εκτεθεί” σε έντονες γεύσεις , οπότε έχοντας αυτήν την πληροφορία κατά νου δίνουμε περισσότερο ουδέτερες – άγλυκες γεύσεις στο μωρό και φυσικά χωρίς καν υποκατάστατα γλυκαντικά !!!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε σταδιακά με λαχανικά αντί για φρούτα και ΟΧΙ κρέμες με ζάχαρη!( πχ ρυζάλευρο, βανίλια)

Όσο περισσότερο διάστημα δεν εκτεθεί το μωρό σε ζάχαρη τόσο το καλύτερο!!!

Συνήθως ποια είναι τα βασικά διατροφολογικά λάθη που κάνουν οι γονείς;

Πολλές φορές όταν βλέπουμε ότι τα παιδιά δεν τρώνε η επιμένουν σε μια τροφή / οι γονείς υποκύπτουν στο δέλεαρ του μπισκότου η της κρέμας!

Αυτό όχι μόνο δεν βοηθά τα παιδιά αλλά δημιουργεί και ενισχύει την σχέση εξάρτησης με την ζάχαρη, κάτι που δυσκολεύει το έργο των γονέων να βοηθήσουν όσο είναι δυνατόν τα παιδιά τους να θεμελιώνουν σωστές διατροφικές συνήθειες αλλά και να χτίζουν ιδανική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα μέσω θρεπτικών συστατικών ! 

Η γλυκαντικές ουσίες τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στα σπίτια μας. Πόσο υγιεινές είναι; Μπορεί κάποιος να επιλέξει κάποια γλυκαντική ουσία αντί για ζάχαρη, όπως στέβια η ασπαρτάμη;

Σύμφωνα με τις  τελευταίες έρευνες οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι σακχαρώδη, σουκραλόζη, ασπαρτάμη προβληματίζουν τους ερευνητές.

Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε  ότι, μετά από 11 εβδομάδες, οι εν λόγω ουσίες προκάλεσαν μεταβολικές διαταραχές, κυρίως αλλαγή στην ανεκτικότητα του οργανισμού στη γλυκόζη και συνεπώς αύξηση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη, αλλαγές στην διάθεση κλπ. Την μεγαλύτερη επίπτωση είχε η σακχαρίνη, σε σχέση με την ασπαρτάμη και τη σουκραλόζη.

Επίσης, η μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει, επειδή οι εν λόγω ουσίες που αντικαθιστούν τη ζάχαρη, μεταβάλλουν τη σύνθεση και τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος, δηλαδή του «οικοσυστήματος» των δισεκατομμυρίων μικροοργανισμών, που ζουν στο ανθρώπινο έντερο και παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και στην επεξεργασία των τροφών. 

Τα τεχνητά γλυκαντικά, που βρίσκονται συχνά σε σνακ, ποτά και άλλα τρόφιμα, είναι έως 20.000 φορές πιο γλυκά από την κανονική ζάχαρη και δεν έχουν θερμίδες.

Η στέβια είναι μια καλή  εναλλακτική ιδέα καθώς και ζάχαρη απο καρύδα η μελάσα. 

Πολλοί λένε ότι η ζάχαρη ευθύνεται για την παχυσαρκία στα μικρά παιδιά και όχι το λίπος. Πόσο αληθεύει αυτό;

Το ζήτημα της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντικό. 

Εκτός από την γενετική προδιάθεση , ενδοκρινικά αιτία και της διατροφικές συνήθειες παίζει ρόλο και ο τρόπος ζωής πχ. πόσο ασκούνται τα παιδιά αλλά και άλλοι παράγοντες 

Αξίζει να επισημάνουμε το ζήτημα της αντίστασης της λεπτίνης.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που δίνει  εντολή στον εγκέφαλο  ότι οι αποθήκες του λίπους είναι γεμάτες , έχουμε αποθέματα ενέργειας και δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω τροφή 

Έχει παρατηρηθεί ότι με την κατανάλωση ζάχαρης για παράδειγμα υπάρχει αντίσταση στην λεπτινη – αυξάνοντας την γκρελίνη και μειώνοντας έτσι την λεπτινη – οπότε ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται στο ερέθισμα και το αίσθημα κορεσμού χάνεται και “καίμε ” την ζάχαρη και όχι λίπος, για να το πούμε πιο απλά. 

Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο που υπάρχει μια έντονη οσμή, μετά από λίγο παύει να μας ενοχλεί. Θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και ιατρικά πρωτόκολλα ρύθμισης της λεπτίνης αλλά αυτό που μπορούμε άμεσα να κάνουμε είναι να κόψουμε η να περιορίσουμε την ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές με λιπαρά και αλάτι, οπού ο συνδυασμός αυτών δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Η  ζάχαρη με ποιες σωματικές παθήσεις συνδέεται;

Μεταβολικά σύνδρομα, παχυσαρκία, διαβήτης και πολλές άλλες παθήσεις! Επίσης μετά από μελέτες παρατηρήθηκε ότι μετά την κατανάλωση ζάχαρης τα ουδετερόφιλα (αμυντικοί παράγοντες ) “απενεργοποιούνται ” για περίπου 2 ώρες!!!

Το πιο σημαντικό που αξίζει να τονίσουμε είναι το γεγονός του οξειδωτικού φορτίου / στρες  στον οργανισμό μας το οποίο δημιουργείται από την υπερκατανάλωση ζάχαρης ως όξινης τροφής!

Αυτό σημαίνει ότι φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία περισσότερων ελεύθερων ριζών και αρχή πολλών νοσημάτων!

Οπότε  συμπερασματικά είναι ιδανικό να επιδιώκετε αντιοξειδωτική διατροφή πλούσια σε αλκαλικές τροφές  όπως είναι τα όσπρια , λαχανικά και φρούτα.

Ποια είναι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς για το καλό τον παιδιών τους και τους οργανισμούς τους , αλλά και για τους ίδιους;

Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα που αγοράζουμε !! Αποφύγετε τρόφιμα με έξτρα ζάχαρη η γλυκαντικά.

Όσο λιγότερο επεξεργασμένες είναι οι τροφές τόσο λιγότερη ζάχαρη έχουν !!

Αποφύγετε μπισκότα – γλυκά, κονσερβοποιημένα προϊόντα , πολλά αλλαντικά , χυμούς, ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά. 

Επίσης προσοχή στην διατροφή στα σχολικά κυλικεία η οποία δεν είναι κατάλληλη. Οι μαθητές αγοράζουν σνακ (γαριδάκια, πατατάκια κ.ά.) σε ποσοστό 55%, προϊόντα με πολύ ζάχαρη σε ποσοστό 36-65%, χυμούς μη φυσικούς με προσθήκη ζάχαρης (τύπου νέκταρ) σε ποσοστό 55%. Γενικά το 81% των παιδιών προμηθεύεται το κολατσιό τους από το σχολείο.

Αν κάποιος αποφασίσει να κόψει εντελώς την ζάχαρη από τον καφέ, το τσάι η και το απογευματινό επιδόρπιο, ποιοι είναι τρόποι αντικατάστασης όλων τα παραπάνω;

Η στέβια είναι μια καλή ιδέα. 

Κυρία Μιχαηλίδου, κλείνοντας αυτήν την πολύτιμη κουβέντα μας, θα ήθελα να πας πείτε τι θα συμβουλεύατε ως γονιός που είστε, στους γονείς;

Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό μήνυμα για τις οικογένειες είναι να μην παραιτούνται στις προσπάθειες στην απεξάρτηση της οικογένειας από την ζάχαρη! Η έστω στην μετρίαση της!

Λίγη ευρηματικότητα και πολύ χιούμορ μας απαλλάσσει από το έξτρα στρες που μας απομυζά την ενεργητικότητα μας. 

Όταν όλοι εμπλεκόμαστε στην κουζίνα και δουλεύουμε νέες ιδέες ή συνταγές, αυτό βοηθά πολύ! Μην διστάζετε να ενθαρρύνετε και πολύ μικρά παιδιά να συμμετάσχουν και να μαθαίνουν για τις τροφές και πως τις μαγειρεύουμε!

Ξεκινήστε να διαβάζετε ετικέτες σχετικά με την ζάχαρη , θα εκπλαγείτε όταν δείτε ότι είναι σχεδόν παντού!

Αντί για ζάχαρη δουλέψτε με φρούτα, (ακόμη και αποξηραμένα ) πχ ένα ωραίο υγιεινό γλυκό είναι ψητά μήλα στον φούρνο με κανέλα η μπισκότα ΒΡΩΜΗΣ με ελάχιστο μέλι η λίγη μπανάνα. 

Στο κέικ προτιμήστε λίγο στέβια η ζάχαρη καρύδας.

Και βέβαια ξεκινήστε κάποιο άθλημα στα παιδιά!

Σταδιακά γίνονται οι αλλαγές και νιώθουμε άμεσα τα οφέλη !

Καλή επιτυχία στις προσπάθειες.

 

Συνέντευξη – Κυριάκος Τσικορδάνος 

 

 

Related posts

Γιάννης Αρμυριώτης: «Η φωτογραφία είναι ένα μέσο για το δημιουργό – φωτογράφο να εξερευνήσει τον ίδιο του τον εαυτό»

Γιάννης Σίντος «Το θέατρο θεωρώ ότι δέχθηκε ένα τεράστιο χτύπημα» συνέντευξη στο greekaffair

Συνέντευξη Στέλιος Διονυσίου: “Κάποτε σκέφτηκα να τα παρατήσω όλα… “

2 comments

Comments are closed.